Napredak tehnoloških poduzeća preko ‘krvavih telefona’ i ‘minerala s područja sukoba’

Author: John D. Sutter, CNN

Zovu ih “krvavi telefoni“.

Izraz je povezan s činjenicom da se neki metali koji se koriste prilikom pravljenja pametnih telefona (smartphonea) i elektroničkih naprava (gadgeta) rudare iz sukobima zahvaćenih područja Demokratske Republike Kongo.

Stručnjaci tvrde da “minerali sa područja sukoba” potpomažu jedan od najsmrtonosnijih svjetskih sukoba. Oko 5.4 milijuna ljudi je od 1998. umrlo zbog posljedica sukoba, uključujući bolest i neishranjenost, prema International Rescue Committee.

No prema izvješću objavljenom u četvrtak (16.08.2012. op.a.) od strane interesne skupine projekt Enough, metali koji dolaze iz Konga su sve manje “krvavi”.

Tome u prilog ide činjenica da poduzeća kao što su Intel, HP, Dell, Microsoft i Apple ulažu sve više napora u praćenje izvora metala koji se koriste u njihovim uređajima. Također, u prilog ide i revizija sustava ljevaonica – industrijskih poduzeća koja procesiraju metalne sirovine. Radi se i na sustavu certificiranja koji će omogućiti poduzećima da neke metale iz Konga proglase “metalima iz područja bez sukoba”.

Druga tehnološka poduzeća, kao što su Nintendo, Canon, Nikon, Sharp i HTC, od strane interesne skupine dobile  au loš ranking. Nintendo je jedino poduzeće od njih 24 rangiranih od strane projekta Enough koje je dobilo rezultat 0, zbog ne poduzimanja niti jednog koraka kojim bi osiguralo da njihova elektronika ne podržava oružane skupine u središnjoj Africi.

U priopćenju poslanom CNN-u, Nintendo je izjavio da “on eksternalizira (outsourca) proizvodnju i sklapanje svih Nintendo proizvoda svome proizvodnom partneru i stoga nije direktno uključen u rudarenje sirovina koje se u konačnici koriste u njegovim proizvodima”.

Nadalje dodaju: “Mi kao globalno poduzeće vrlo ozbiljno shvaćamo našu socijalnu odgovornost i očekujemo od naših partnera da učine isto”.

Glasnogovornica Nintenda je odbila posebno komentirati “minerale sa područja sukoba”.

Ostala poduzeća su popravili ranking s obzirom na slično izvješće iz 2010. godine.

Intel je najbolje rangirano poduzeće u listi projekta Enough sa rezultatom 60, što podrazumijeva da su poduzeli 60% koraka koje predlaže skupina kako bi osigurali praćenje “minerala sa sukobljenih područja”. U 2010 rezultat Intela je bio 24. Apple i Microsoft oboje imaju rezultat 38, u odnosu na 13 i 15 u 2010. Nokia je postigla rezultat 35, u odnosu na 19. IBM, Sony, LG i Samsung su postigli rezultat 27 – u prošlom izvještaju projekta Enough tri od ta četiri poduzeća su dobila rezultat manji od 10.

Međutim, izvješće kaže da se još puno toga treba učiniti.

“Unatoč vidljivom napretku u posljednjoj godini obostrano od vlada i industrije, put do kraja je dug”, stoji u izvješću skupine s naslovom “Izbacivanje sukoba iz potrošačkih naprava.” “Eksploatacija mineralnih sirovina u Kongu i dalje pogoršava sukobe i nestabilnost na terenu, a potrošači su još uvijek u velikoj mjeri u neznanju da li su njihovi proizvodi napravljeni od materijala van područja sukoba”.

“Bit će potrebno dosta truda od strane raznih vlada i industrija kako bi se regulirao pritok ilegalnih mineralnih sirovina sa područja sukoba. Misao vodilja tog truda mora ostati potražnja svjesnog potrošača”.

Projekt Enough kaže da se rezultati već osjete na terenu u Kongu. Količina novca koji oružane skupine zarađuju od 3 glavna minerala (kositar, tantal i volfram (tin, tantal, tungsten – 3T’s)) je pala za 65% u posljedne dvije godine, prema izvješću objavljenom početkom mjeseca, što se pripisuje naporima tehnoloških poduzeća, kao i novim propisima.

Prema prijedlogu pravila donešenih u reformi financijske regulative u SAD-u 2010. godine, uskoro bi poduzeća morala naznačiti da li rudare metale u područjima sukoba. Očekuje se da će Američka komisija za vrijednosne papire (SEC) glasati za ta pravila o mineralima sa područja sukoba 22. kolovoza 2012. Neke poslovne grupe, uključujući Američku gospodarsku komoru tvrde da SEC treba preispitati pravila jer su preskupa i kompleksna za implementaciju.

Četiri metala; zlato, kositar, tantal i volfram (gold, tin, tantal, tungsten – 3T’s & G), koja se koriste u elektroničkim napravama rudare se u području istočnog Konga, regiji velike zemlje koja je u sukobima već godinama.

Oružane skupine su profitirale od rudarenja ovih metala, držeći neke radnike na nišanu i tjerajući ih da rade za malu ili nikakvu plaću, prema skupini Free the Slaves.

Međutim, novi sustav certificiranja ima za cilj dodjeljivanje bar kodova paketima sa metalima iz Konga koji su rudareni na područjima bez sukoba. Projekt Enough također navodi da se ulažu napori kako bi se razlikovalo metale iz Konga od onih iz ostalih zemalja po njihovoj boji i ostalim fizičkim svojstvima.

Mnogo izazova ostaje – rast pobunjeničke skupine M23 i trenutno krijumčarenje zlata prijete daljnjoj destabilizaciji rudarske industrije, navodi se u izvješću.

Nekada poduzeća “nisu gledala odakle njihovi materijali dolaze”, kaže Lezhnev, ali poslije znatnog pritiska interesnih skupina i studenata, više njih postalo je svjesno problema.

Comments are closed.

Sharing Buttons by Linksku