Glas Koncila kao Politikin zabavnik

Kad bih se nekome mlađemu, onako rođenom iza Oluje, išlo se tumačiti da je Crkva nekada bila omiljela među dijelom mladih i da su mladi rado išli u lokalne crkve, ta da je RKC u Hrvata imala finu patinu alternative i da su svećenici bili polusirotinja kojima općinski funkcioneri nisu htjeli uvoditi telefon, a izgradnja crkvenih građevina u novosagrađenim urbanim sredinama je bila doživljaj i jedno pravo malo čudo, to dijete, rođeno iza Oluje, maknulo bi bocu i poslalo te u nekoliko stvari, te reklo da si na drogama, te pritom pitalo kakvim i jel’ oćeš dati malo. U to neko financijski gore doba za Crkvu, ali sada kada se pogleda s distance, u duhovnom smislu puno bolje doba, postojao je jedan utjecajni katolički list zvan Glas Koncila. Mnogi će se zapitati da kakve veze ima tadašnji utjecajni GK-a sa današnjim satiričnim listom kojega izdaje Bozanićeva nadbiskupija? Priča se navodno da je to jedan te isti list. Gore i dalje cinično piše “Novo lice Crkve”.

Autor ovih redaka kao samoupravno dijete poznavao je primarno Vjesnik i Glas Koncila koji su se kupovali nedjeljom, iako još nije baš znao čitati, a također je imao fascinaciju Startom i Danasom, iako je Danas bio češći nego Start, jerbo nedao Bog da mi padne Start u ruke. Vrlo zanimljivo, Starta i Danasa odavno nema, Vjesnik je nedavno crknuo i to su ga pokopali oni isti koji su ga u ilegali osnovali (malo povijesne ironije), a Glas Koncila se drži. Drži se zato jer ga financira Kaptol kao svoje poslužbeno glasilo. Hm, u mojoj kući se GK prestao čitati sredinom devedesetih kada je Živko Kustić patio od opće zaljubljenosti u Franju Tuđmana, a kako smo bili poštena katolička familija koja se nije krstila 1992., u kući se Tuđmana nije baš nešto ljubilo (ateist, komunist, privatizacija, rat i sve ostalo). Zadnji broj koji sam imao u rukama, a da mi ga nije netko uvalio od danje familije, osobno je pred koju godinu urečio Miklenić. Još malo crne ironije. Nisam siguran da itko mlađi od 45 godina života čita GK, osim ako ne rade za Matiju Babića ili kao neki pokvareni ljevičari koje znam čitaju kao što ja čitam srbijanske tabloide, da se nasmiju.

Pođi putem Tridenta, Tridenta i nazadnjaštva …
A ne tako davno je bilo ovako:
http://www.hrt.hr/arhiv/98/05/28/h15_hrv.html 


Ovaj zadnji biser o seksu u raju, to me oduševilo. Pisala u subotu vražja Bodrožićka da mora da je riječ o nečijoj zajebanciji ili da je uredništvo samo izmislilo takvo pitanje. Mislim da je riječ o nekom zajebantskom ateistu ili nekom nadrkanom katoliku moga profila. Od samoga pitanja, još je luđi odgovor, koji stvarno preporuča da se mašta kontrolira i to da se upregne lokalni duhovnik u kontrolu mašte. Dakle, ja već 8 godina nisam nogom stupio u ispovjedaonicu nakon jednoga nadobudnog duhovnika koji je samo htio govoriti o seksu, a ja baš nisam htio i mučilo me nešto drugo i došao sam po duhovni savjet, a vrli duhovnik je očito odlučio drkati u ispovjedaonici. Ja sam donio odluku da ću radije u pakao, nego katoličkom svećeniku na ispovijed. Uostalom, postoji i kolektivna ispovijed. Pravoslavnom, to već da. Ima ženu i djecu. Jednom vrijeme sam razmatrao prelazak na pravoslavlje, ali kako SPC drži to tržište, radije ne bi, a volim i narodni jezik u liturgiji (kako volim dok netko staroslavenski naziva narodnim jezikom, bio je narodni u Bijeloj Hrvatskoj, onoj sjevernoj). Nekoliko dana nakon toga bisera, poremećeni Index.hr koji očito pobožno prati rad Miklenićevih srednjovjekovnih pisara koji sebe nazivaju novinarima, donio je cijeli skup pitanja i odgovora, za koje se svaki misleći i imalo teološki obrazovani vjernik mora upitati, jel’ oni tamo u redakciji GK-a konzumiraju buniku i jesu li vidjeli ikoga tko je tzv. laičkog staleža.

Papa Ivan XXIII. Blaženo zaboravljen, skupa s Koncilom, od vlastite Crkve.

Prepoznati znakove vremena kaže Drugi vatikanski koncil. Koncil je očito mrtav i Kaptol ne samo da ne prepoznaje znakove vremena, već se ponaša kao da je ovo Kraljevina Jugoslavija. Godine 1941. stasala je jedna generacija koja je imala obvezni vjeronauk u školama, bila je tjerana u crkve na nedjeljnu misu. Te generacije, ultrakatolički odgajane, predale su se ustaštvu i komunizmu, bile praktično ateističke i napravile su najveće gadosti u povijesti hrvatskoga naroda. Zato se ja bojim budućnosti i bojim se klinaca koji su polagali vjeronauk. Očekivati neki jaki katolički medij, isto je iluzija.

Pero Panonski

Comments are closed.

Sharing Buttons by Linksku