Pijana nacija Hrvatska

Najpoznatija domaća graševina

Zapadnu civilizaciju je nemoguće zamisliti bez alkohola. Prvo Isusovo čudo u Ivanovom Evanđelju je pretvaranje vode u vino, što pokazuje da je Bog sam konzumirao i proizvodio vino. Bogoslužje je nezamislivo bez vina, barem nama katolicima. Nekako se pjesništvo veze uz čašu vina, uzmimo Tina Ujevića, koji je doduše zadnje godine svoga života izigravao pijanca kako bi imao mira od vlasti, ali nekako Tin Ujević ide sa čašom vina.

Vino i rakija neraskidivo su povezani s narodnom kulturom. Tko vidio svadbe bez dovoljne količine istih tekućina. Stereotipni pijani Zagorec je nešto duboko usađeno u nesvjesno kolektivno. Iako je Hrvatsko zagorje skoro otišlo u vražju mater od perenospore i rješenja za istu zvanog tudum, toga groznoga američkoga dara, današnja suvremena zagorska vina su nešto sasvim drugačije. Ali, opet stereotip je stereotip.

Domobranski pukovnik i satnik sa svojim ženama, u prvom planu alkoholna pića

U Zagrebu za Drugoga svjetskoga rata trajao je jedan neprekidni apokalipstični tulum. Svakome je bilo bistro da će režim propasti, ali kombinacija puno lijepih žena (a u Zagrebu se tjerala moda), puno muškaraca u raznim uniformama (domobranske, ustaške, domobranske plave avijatičarske, legionarske njemačke, redovne njemačke) i hektolitri alkohola, puno seksa, činili su rat neugodnom pozadinom, a katolički moral nečim dalekim i dosadnim. Iako je situacija bila gadna i neizvjesna, jer svakoga mogao u svakom trenutku progutati mrak, nije bilo beznađa. Nije bilo beznađa ni poslije rata.

Danas, svakoga petka i subote navečer, Zagreb je mortus pijan. Žensko, muško, 14 do 44, đaci, studenti, zaposleni, nezaposleni, po birtijama, parkovima, klupicama, klubovima, raznim launđ barovima i svim otmjenima mjestima koje ne žele nositi naziv birtija, a naplaćuju piće kao da napravljeno u Kani Galilejskoj, svi su odvaljeni. Otići van i biti trijezan znači samo da voziš hrpu pijanaca doma ili da te uhvatio dijabetes. U teoriji, pojedini vjernici kao muslimani ili adventisti ne piju, ali nekako do domaćeg Islama, svijest da se ne smije piti zaživila je uglavnom samo kod vehabija. Svi su pijani.

Pijan k’o četnik, pučko mjerilo pijanstva

Čudan je neki osjećaj u zraku. Pije se da bi se pilo. To je moj subjektivni osjećaj. Došli smo do skandinavskog načina opijanja. Vikend je, ajmo se odvaliti. Osobno, meni je drag alkohol. Lagat neću, čim skuplje, tim bolje. Ali ne pamtim kada sam neku veću svotu dao za neko bolje piće. Kao i svi ostali, pijem jeftine stvari. Makedonska vina i domaća kvalitetna vina koja se nađu na akciji. Vrhunsko vino mi je nedohvatljivo kao što je Zoranu Milanoviću nedohvatljiva skromnost i samokritika. Kvalitetna žestica? U nekom drugom životu. Pivo pijem koga ima, dakle pijem neku katastrofu. Dakle, kao većina hrvatske nacije. Doduše, umjesto da bude odvaljen i uživam u alkoholnoj nirvani, mene uhvati premišljanje. K’o što mi reče jedan prijatelj, očito si premalo popio.

Ako je čaša vina pomagala Tinu Ujeviću u teškom prevoditeljskom poslu, hektolitri jeftinog pića pomažu jedino trgovačke lance. Opća neproduktivnost i opća glupizacija prelili su se u sektor pijančevanja. Možda zvučim kao alkoholni romantik, ali me smeta oglupljena alkoholizirana nacija koja ne zna kamo bi sa sobom, pa traži spas u čaši i flaši. Mislim, nismo jedini na svijetu. Ali ako se počinje piti s 11 godina, onda nešto duboko sa svima nama ne štima. Jer to znači da će za 10 godina se početi piti u prvom razredu pučke škole. Za 20 godina se uopće bojim pomisliti.

Pero Panonski

 

One comment on “Pijana nacija Hrvatska

 1. KARL MARX says:

  Adventisti?
  Ideolosko-vjerski Saveznici danasnjeg nacistickog Israela! Biblija spaja
  Adventiste sa israelskim Vojnicima, koji Tenkovima jurisaju na goloruki
  palestinski porobljeni Narod! Israelski Vojnici upotrebljavaju Toru ili
  Stari Testament, kojem su Adventisti najvjernija krscanska Zajednica!
  Palestinci su time ne samo israelski vec i adventisticki Taoci!

  Biblija u sebi sadrzi Genocide, Zlocine, Osvajacke Ratove, koje Adventi
  sti vjerski propagiraju i podrzavaju! Pravoslavna i katolicka Crkva su
  Saveznice Israela u Genocidu nad Palestincima. Tom Genocidu se moze
  pridruziti i protestantska Crkva!

  Pogledajmo najbolje Film israelskog Vojnika Ariela Kugelmana, sto kaze
  o Bibliji, israelskoj okupacionoj Armiji i situaciji u Gazi!!!

Sharing Buttons by Linksku