Top gun – made in China!

Sky Fighters (aka „Lock Destination“), 2011. – Narodna Republika Kina

 

Među mnoštvom fetiša koji uveseljavaju moj skromni mladenački život nalaze se i avioni, odnosno zrakloplovi kako se to moderno kaže danas, kako uostalom i priliči dječacima od njihove 12. godine pa tamo do dalekih umirovljeničkih godina. Uglavnom, da preskočim freudovsku psiho-analizu zašto dječaci vole avione, tako sam jednu nedjelju proveo udovoljavajućoj vlastitoj znatiželji gledajući mnoštvo raznih avionskih manevara po YouTubeu. Naravno da sam uz to cijelo vrijeme razmjenjivao linkove s tehničkim urednikom ovog dotičnog magazina, da bi u jednom trenutku on poslao jedan fantastičan link koji je vodio do fantastičnog videa:

Oduševljen viđenim, brže bolje pohitao sam do ilegalne pijace audio-video materijalima kroz bespuća internetske neozbiljnosti i ukucao u tražilicu ispod gusarskog broda: Sky Fighters. Nekako se nisam sjetio ukucati originalni naziv filma na francuskom što će se pokazati upravo u slijedećim redovima ovog teksta krucijalnim za sam ovaj tekst. Naime dobio sam rezultat – Sky Fighters (2011.) BR. BR inače znači blue-ray rip, što ja sam nisam znao do nedavno iako je to kao logično. Pošto sam znao da je ovaj francuski film iz nešto ranijih godina ovog nam stoljeća, ako me sjećanje ne vara 2005., odmah sam shvatio da se ne radi o onome što sam tražio. Međutim pošto je film u takoreć HD-u, ipak sam kliknio da vidim o čemu se radi. Kad tada, otvori se opis filma i uz opis slijedeća slika:

Crvena zvijezda na šljemu  obris kineskog lovca J-10 u viziru kacige pilota i kineskom azbukom ukrašena naslovnica blue-ray izdanja filma u meni su jednostavno potaknuli refleks da odlučnim manevrom desne ruke kliknem na poveznicu na kojoj je pisalo DOWNLOAD.

Iskustvo gledanja kineskog Top Guna bi se možda moglo najbolje opisati riječju nadrealno. Zaista, prije početka uvodne špice u film zamračenu sobu vam obasja crvena zvijezda petokraka što nevjerovatno podsjeća na početak propagadnih JNA uradaka iz produkcije Zastava Filma. Komunizam u 21. stoljeću, meni je to na pragu SF-a. Naravno da se tu sada može raspravljati o formama komunizma, o naravi komunizma u Kini, o neprirodnom braku kapitalizma i socijalizma u Kini, međutim ovo nije tema ovog teksta. Ipak trebam reći da svatko tko misli da je komunizam u Kini stvar nekoga dekora, obavezno mora pogledati film. Propaganda cyber-komunizma jednostavno pršti na sve strane.

U tunelu, u sred mraka...

Budimo realni: američki Top Gun je čisti propagandistički film snimljen u suton Hladnog Rata s u kojoj Tom Cruise s Ray-ban naočalama na nosu poručuje: „WE PISS EXCELLENCE!“ dok ruši nadbrojnijeg i nadmoćnijeg ruskog uzurpatora u MiGovima. Istu poruku šalje i kineska verzija Top Guna. AWESOME! CHINA IS AWSOME!

U ovome dijelu recenzije ovog filmskog uratka s komunističkog Dalekog Istoka trebalo bi reći nešto i o radnji. Radnja filma koliko sam ja mogao shvatiti iz minijaturnih i loših engleskih titlova je rivalstvo dvojice fantastičnih pilota za mjesto voditelja skupine ili tako nešto. Jedan je klasični delija koji voli izazove i sam pravi svoja pravila, a drugi je poslušni „by-the-book“ vojak. Ima tu naravno i nekakvih ljubavnih trokuta, četverokuta i ostalih geometrijskih likova u kompliciranim emocionalnim muško-ženskim odnosima, ali to je tek onako usporedno, nebitno i reda radi. Također ima tu i takoreć edukativnih elemenata, što je najvidljivije u jednom dijelu filma kada piloti vježbaju popularni ruski manevar „Pugačeva Kobra“. Međutim glavna poruka filma je AWESOME! CHINA IS AWSOME!

"Jel to original Ray-ban il s pijace?"

Kineski piloti s Ray-ban naočalama u besprijekornim uniformama, u fantastičnim kineskim letjelicama Chengdu J-10 (lovac 4. generacije, u rangu američkog F-16 i ruskog MiGa 29, dakle u stvarnosti tehnologija 70-ih – koju, ubr., Hrvatska neće po svemu sudeći imati niti za 20 godina). Zapovjedna središta kineske avijacije su toliko informatizirana i tehnološki napredna da se samom svojom pojavom smiju avijaciji SAD-a i cijelom NATO-u.

Danas Tajvan, sutra svet drugovi!

Nije film lišen političkih elemenata, koji su zapravo nositelji poruke o izvrsnosti i nadmoćnosti Kine. Tako imamo pilota koji studentima komentira bivšeg američkog predsjednika George W. Busha, iako moram priznat da zbog lošeg prijevoda nisam shvatio koja je poruka zapravo. Također u jednom dijelu dvojica rivala raspravljaju o riječima velikog sekretara Mao Zedonga, pravolinijski se držeći partijskog vrha. Nezaobilazan lik u filmu je i politički komesar (!), koji ima ulogu pravednog oca i koji je tu uvijek i za sve kao predstavnik velike i sretne obitelji Politbiroa. Što bi bio kineski Top Gun kada ne bi pošteni kineski piloti uletjeli u fight s agresorskim avionima tajvanskih kvislinga i izdajnika koji namjerno provociraju ulazeći u zračni prostor NR Kine.

Ja sam Anka partizanka...

Što se tiče same produkcije filma, oni koji su gledali zadnje filmove iz te zemlje mogli su primjetiti da Kinezi snimaju jako dobre filmove. Tako i ovdje – fotografija je na trenutke fantastična, kamera odlična i vidi se da se nije štedjelo na poruci o kineskoj izvrsnosti. Čak su i bliske zračne borbe i manevri dobro snimljeni, iako na trenutke doživljaj potpuno kvari loša i neuvjerljiva računalna animacija.

CGI Made in China

I što na kraju reći? Realno gledano ovaj film je loš, međutim mislim da bi solidan broj ljudi mogao naći razlog da ga pogleda. Ljubitelj aviona će sigurno cijeniti da vide kako Kinezi vide svoj Top Gun, također politički entuzijasti imaju odiličan uvid u propagandu cyber-komunizma. A ja ću završiti ovaj tekst riječima naših prabaka i šukun-baka: „Nema mira, dok Kina ne prođe pored Rima!“ U vojnom avionu!

Curo, oš pop' pitje?

Comments are closed.

Sharing Buttons by Linksku