Torrente 4: Lethal Crisis

1998. izašao je film „Torrente, el brazo tonto de la ley“ – Torrente, glupa ruka zakona. Španjolska komedija o dogodovštinama bivšeg policajca je postala veliki hit, prvo u Španjolskoj, zatim u Južnoj Americi, a potom i u ostatku svijeta. Jose Luis Torrente je postao kultni lik, tako da je redatelj, koji je ujedno i scenarist i glavni glumac, Santiago Segura, snimio kasnije još dva nastavka – Torrente II: Misija u Marabelli i Torrente III: Zaštitnik.

Torrente franšiza nije ostala nezapažena niti kod nas. Prvi Torrente u Hrvatsku je došao u video-produkciju, na ono što se nekad zvalo VHS u establishmentima koji su se nekad zvali videoteke. Torrente je i tako i kod nas našao svoje vjerne fanove, jer su španjolska komedija i humor bili pravo osvježenje na tržištu filmova nakon usiljenih klišeiziranih hollywoodskih komedija. I ja sam jedan od fanova lika i djela Jose Luisa Torrentea, što predstavlja dodatnu teškoću pri pisanju recenzije najnovijeg nastavka madridske legende.

Za one koji su iz nekog neobjašnjivog razloga propustili Torrentea, bili da su premladi ili su jednostavno prespavali kraj devedesetih ili zbog nekog nepoznatog razloga, ukratko ću predstaviti lik i djelo Torrentea.

Jose Luis Torrente je bivši madridski policajac (na kraju drugog nastavka i u trećem nastavku je ponovno u aktivnoj službi). Ćelav je, debeo, mastan, prljav,  ali unatoč tome poprilično samouvjeren. Nepopravljivi je fašist, rasist i šovinist koji misli samo na sebe i nema gotovo nikakvih moralnih skrupula. Vozi prastarog Seata iz 70ih, žestoki je navijač Atlética i obožava glazbu El Farya. El Fary je inače nešto kao španjolska verzija Mate Miše Kovača, naslovnu pjesma za prvi Torrente je bila upravo njegova „Apatrullando la ciudad“.

Početkom ove godine izašao je četvrti nastavak – Lethal Crisis, smrtonosna kriza. Tako na početku filma vidimo da je Torrente nakon još jednog poslovnog fijaska (ovaj put – osiguranje svadbe) lupio dno i to dublje nego ikad. Svoj stan od 50 kvadrata iznajmljuje imigrantima kojih ima preko 30, hrani se po kantama za smeće, krade ostatke pića po terasama kafića i restorana, itd.  Čini se da mu se sreće osmjehnula kada ga posjećuje stari prijatelj koji mu nudi posao za velike novce. Radi se o ubojstvo, i iako se Torrente, kakav god bio, nije bavio takvim poslovima ranije, nakon kratkog razmišljanja preuzima posao. Kreće u akciju, međutim upada u klopku i odlazi u zatvor.

Santiago Segura: scenarist, redatelj i glavni glumac

To je ukratko uvod u film za kojeg nemam namjeru pisati cijeli sinopsis zato što želim izbjeći spoilere. Četvrti nastavak Torrentea je doživo ogroman uspjeh, kako u španjolskim kinima, tako i u kinima Južne Amerike.  Nedavno je film izašao na DVD-u i Blue Rayu, tako da se logično ubrzo pojavio i na internetu i u verziji sa engleskim titlovima. Torrente 4 nije, koliko mi je poznato, došao u hrvatska kina, niti ga trenutno ima u najavi. Što je s video-distribucijom također ne znam, pošto su davno prošle godine kada se filmska industrija pratila preko foršpana. Međutim, kao što rekoh, film je izašao na Blue Rayu i DVD-u, a također je izašla i čitava Torrente Saga, box koje će fanovi Torrentea cijeniti.

Ljubitelji Torrente sage će s ovim nastavkom doći na svoje. Također oni koji vole siroviji i crnji humor od ‘comedy centrala’, također će vjerojatno biti zadovoljni filmom. Inače, Torrente sage su humorom negdje na tragu kultne talijanske komedije Ružni, prljavi, zli, što će pravi filmofili cijeniti kao odmak o ukalupljenih komedija američkog cinizma i toalet-humora.

U filmu se pojavljuje pregršt referenci na španjolsku pop kulturu, a također je u filmu i mnogo španjolskih „celebretya“, što nama koji smo uglavnom izolirani od te kulture ne znači mnogo. Na početku filma Torrente ne El Faryevom grobu (preminuo 2007.) se žali svom idolu kako su socijalisti doveli državu na dno (Torrente je frankist), kako se sada i „pederi mogu vjenčati“, kako je biće iz džungle u Bijeloj Kući i kako je sve otišlo kvragu. Istina, kaže on, Španjolska je prvak svijeta, ali to ionako ništa ne znači kada većina igrača nisu Španjolci. Inače, jedna Torrenteova noćna mora je bila kada je našao šalove od Barcelone u svom ormaru. Torrente je pravi madrileño koji prezire Barcelonu i Real Madrid, te navija za Atletico.

No, i bez shvaćanja „lokalnog“ humora film je i dalje smiješan, a kao što rekoh, fanovi Torrentea će sigurno biti zadovoljni filmom. Oni koji nisu gledali Torrentea do sada, trebali bi pogledati ranije nastavke (prvi, koji je postigao kultni status, svako pogledati). Komedija je težak žanr i za napisati i za režirati, što zna svaki ljubitelj dobre komedije. Također vjerujem da su mnogi ljubitelji komedije već uvelike zasićeni zbog enormne količine loših hollywoodskih filmova (danas se čovjek može jedino nasmijat uz Pixarove crtiće). Upravo zbog toga Torrente je dobar izbor za komediju. Naravno, ovo ne spada u žanr obiteljske ili romantične komedije, tako da ako se odlučite za film, pazite na priliku i društvo.

¡Viva España!

Comments are closed.

Sharing Buttons by Linksku