Stav Vatikana o svećenicama izazvan u tri zemlje

Autorica: LAURIE GOODSTEIN

Preveo: JIMBO

Fotografija preuzeta s nytimes.com, foto: Robert A. Pohowsky

Više od 150 rimokatoličkih svećenika u Sjedinjenim Državama je potpisalo izjavu u kojoj se daje potpora kolegi kleriku koji je pred otpustom zbog sudjelovanja u obredu u kojem se navodno zaređivala žena za svećenicu, protivno crkvenom naučavanju.

Akcija američkog svećenstva bliska je „Pozivu na neposluh“ izdanom u Austriji prošli mjesec  koje je potpisalo više od 300 svećenika.  Zapanjili su svoje biskupe proglasom od sedam točaka u kojem se među ostalim nalazi promicanje svećenstva za žene i oženjene muškarce, kao i promicanje javne molite za „crkvenom reformom“ na svakoj misi.

U Australiji, Nacionalno Vijeće Svećenika je nedavno izdalo žučnu obranu Toowoombanoskog biskupa, koji je izdao pastoralno pismo u kojem stoji da bi on, zbog ozbiljnog nedostatka svećenika, zaređivao žene i oženjene muškarce „ukoliko bi to Rim dopustio“. Nakon istrage, Vatikan ga je prisilo da odstupi.

Dok se ove različite radnje teško mogu pripisati kleričkoj pobuni i malo vjerojatno da će rezultirati promjenom, crkveni učenjaci primjećuju da je ovo prvi put da se skupina svećenika u nekoliko država  solidarizirala s onima koji izazivaju Crkvu da promisli samo-muško celibatersko svećenstvo.

Vatikan je obznanio da pitanje o zaređivanju žena nije otvoreno za raspravu. Ali svećenici u područjima gdje nedostaje klerika – i koji su rastegnuti i služe mnogo župa – dijelom zbog toga otvaraju to pitanje.

„Oni kažu, ‘Nemamo dovoljno svećenika, zatvaramo župe’“, kaže David J. O’Brian, koji drži katedru za vjeru i kulturu na Sveučilištu Dayton, Marijanskom Katoličkom koledžu. „To je znak da su pastoralne potrebe dovoljno ozbiljne da svećenici govore: ‘Samo malo, ne možete samo ignorirati pastoralne posljedice stvari  koje radite vi s vrha.’“

Poznavatelji Crkve kažu da je iznenađujuće da je 157 svećenika potpisalo izjavu u koji se daje potpora američkom svećeniku velečasnom Royu Bourgeoisu, zato što on nije samo govorio: propovijedao je i blagoslovio ženu u nedopuštenom obredu kojeg je vršila skupina Rimokatoličkih Svećenica (Roman Catholic Womanpriests). Skupina tvrdi da je zaredila  120 svećenica i 5 žena-biskupa u svijetu. Vatikan ne priznaje ređenja, te je objavio da su žene automatski izopćene.

Otac Bouregeois, član Maryknoll reda, je dobio pismo od Vatikana 2008. u kojem ga se upozorava da će biti izopćen ukoliko ih se ne odrekne. On je poslao Vatikanu dugo pismo u kojem je napisao da je samo slijedio svoju savjest. Vatikan nikada nije odgovorio, kaže Bourgeois.

Međutim, Maryknooll ga nije otpustio, a on se nastavio predstavljati kao svećenik. Po tome je poznat: otac Bourgeois, koji sada ima 72 godine, bio je američki misionar u El Salvadoru u vremenima eskadrona smrti, i to je dio njegove službe otkako je vodio anti-ratne prosvjede ispred Vojne škole (United States Army School) u Georgiji.

Ali sada, pod pritiskom Vatikana, Maryknolli su poslali prvo od dva potrebna „kanonska upozorenja“ u kojem se kaže da će ga otpustiti ukoliko se ne odrekne ranijih postupaka. Otac Bourgeois je odgovorio da bi lagao ako bio se odrekao da bi spasio svoje svećeništvo ili mirovinu. „Jasno vidim da se radi o seksizmu koji je, kao i rasizam, grijeh.“, kazao je u intervjuu ovaj tjedan iz svog doma u Georgiji. „Ne može se opravdati, koliko god jako mi svećenici i crkveni vođe, na čelu s papom, pokušavamo opravdati izostavljanje žena kao jednakih. To nije put Božji. To je put muškaraca.“

1994. izašla je izjava koja je namijenjena da završi raspravu: papa Ivan Pavao II izdao je apostolsko pismo, Ordinatio Sacerdotalis, u kojem stoji da Crkva „nema nikakav autoritet“ da zaređuje žene. Među razlozima koje Crkva iznosi nalazi se to da su svi apostoli bili muškarci, kao i to da je to bila crkvena praksa cijelo vrijeme.

Christopher Ruddy, profesor-suradnik dogmatske teologije na Catholic University of America, za nedavnu izjavu svećenika kaže „Ne mislim da će išta biti od toga.“

„Neki kažu da je crkveno učenje o neređenju žena nepogrešivo, drugi kažu da nije tako definirano. Ali je jasno da je iznimno velika razina naučiteljskog autoriteta uključena u to pitanje“, kaže profesor Ruddy, autor knjige „Kušano u svakom smislu: Katoličko svećenstvo u današnjoj Crkvi“ (Tested in Every Way: The Catholic Priesthood in Today’s Church [Herder & Herder, 2006.]).

Izjava 157 američkih svećenika govori samo da oni podržavaju pravo oca Bourgeoisa da „radi po savjesti“ – pažljivo formulirano da bi privuklo više potpisa. Akciju je organizirao Call to Action, skupina iz Chicaga koja duže vrijeme zagovara promjene u Crkvi. Cilj akcije je da prisile Maryknolle da ne otpuste oca Bourgeoisa.

„Maryknoll se našao u unakrsnoj vatri“, kaže Michael Virgintino, ravnatelj komunikacija Maryknoll Očeva i Braće iz New Yorka. „Maryknoll nastoji da otac Roy ostane, i jako želi da dođe do nekakvog pomirenja između Roya i Crkve.“

U Austriji žive mnogi katolički svećenici i laici koji traže promjene u Crkvi. A ipak bečki nadbiskup, kardinal Christoph Schönborn, je za nedavnu izjavu rekao da je „Otvoreni poziv na neposluh koji me je šokirao“.

Osim poziva na ređenje žena i oženjenih muškaraca, austrijski svećenici žele da žene propovijedaju na misi i da pričešćuju razvedene katolike koji su se ponovno vjenčali bez poništenja.

Kardinal Schönborn je odgovorio da ovi svećenici imaju toliko ekstremne konflikte s Crkvom, da bi trebali prestati služiti. Njegov glasnogovornik je rekao da će se kardinal sastati s vođama skupine u kolovozu ili rujnu.

Crkva u Australiji je potresena kada je papa Benedikt XVI. uklonio biskupa Wiliama Morrisa iz biskupije Toowoomba, gdje je služio od 1992. Papa je napisao biskupu da je nauk o ređenju žena „nepogrešiv“.

Vatikan je poslao nadbiskupa Charlesa J. Chaputa iz Denvera (koji je ovaj tjedan proglašen novim nadbiskupom Philadelphijske nadbiskupije) da istraži biskupa Morrisa.

Nacionalno vijeće svećenika Australije, koje za sebe kaže da predstavlja 40% svih svećenika tamo, je odbacilo otpuštanje, jer, kako kažu, oni koji su utjecali na odluku imaju „ograničeno pastoralno iskustvo“.

Velečasni Ian McGinnity, predsjednik svećeničkog vijeća u Australiji, iznio je u e-mailu: „Biskup Morris je nastojao da se iskreno suoči sa značajnim problemima u svojoj ruralnoj biskupiji, pogotovo s nedostatkom svećenika, što znači da su neke zajednice bile lišene redovite euharistije.“

One comment on “Stav Vatikana o svećenicama izazvan u tri zemlje

  1. tudorica prva says:

    …bla, bla, bla…umiješao se šejtan. Nema labavo, treba zaboravit ekumenizam jer ne može zajedno u košu počivat slobodni protestantski duh, svećenici bez odjevnih obilježja, sekte, opravdanja ova ili ona za zaređivanje žena (gdje ima naputak o tome u Novom Zavjetu – samo u slučaju smrtne pogibelji može krstiti laik, a i to je upitno) i Crkva utemeljena na Božjoj riječi. Kako M. Restrepo, obrazovani obraćenik kaže: Katolici,(ne protestanti, ne evangelici!) probudite se! Zadnja su vremena.Potvrđuje se ono što je na mnogim mjestima rečeno.Šejtan ulazi u sam crkveni vrh. Dolazi Papa antikrist, objavit će se Internetom. To su potvrdili i neki naši svećenici i anonimni karizmatici, samo se tome ne pridaje osobita pozornost.Ono što je zlo proglašava se dobrim a dobro zlim uz besmislena opravdanja.Šejtan, najbolji Isusov imitator, unosi zabunu, zbrku, uskoro kaos, začarani krug. Uživa,ljudi mu bezumno trče u susret.Hrpimice.Neće imati puno posla.

Sharing Buttons by Linksku