Machinima

S tako kriptičkim nazivom oni tamo bi rekli da je to nešto super fantastično i misteriozno, nešto čim se klinci u Japanu bave i da će za koju godinu cijeli svijet to koristit. Sama riječ je tvorevina sastavljena od dvije riječi engleskog jezika “machine” il po naški stroj (može i mašina) i “cinema” iliti kino, film.

Iza tog naziva se zapravo krije priča koja se epizodno nastavlja, a u više slučajeva kratki filmić s namjenom da zabavi mase korištenjem tehnologija koje su prvobitno zamišljene za virtualno ubijanje pixeliziranih čudovišta, đavola i raznih beštija po raznim izmišljenim ili stvarnim mjestima pretočenih u računalu poznati format, neki bi tu tehnologiju nazvali video igre. Ahaaaaa! Rekli bi sad mnogi pa što ne reče tako viknuo bi neko iz zadnjeg reda. Ako ste surfali ikad po internetu i došli do stadija koji nazivaju “nea niš’ na ovom internetu, sve sam pročito’!” vjerojatno ste naišli na takav nekakav filmić, ak niš sad bar znate kako se zove taj fenomen.
Povijesno neki kažu da je taj fenomen povezan sa demoscene-om, isto tako zanimljivom pravcu nastao u davna vremena kad su brzine modema mjerene u desecima kilo baud-a, a raspon memorije u kilobajtima, kad je bbs bio kralj a ljudima bilo dosadno, pa našlo se par nadobudnih igrajući se sa postojećim igrama na način koje autor istih nije predvidio. Pritom su pokušavali zaobići zaštite od krađe i time omogućiti svima da igraju bez da plate, poznatiji kao crack-eri, htjeli su da ostave svoj znak na tako modificiranom software-u. Nekad je to bila kratka poruka ili pozdrav koji se razvio u prava mala umjetnička djela koja su pokušavala iskoristiti krajnje granice i mogućnosti tih primitivnih strojeva. I tako se rodilo nešto u kompjuteraškom narodu znano kao demoscena. O toj i dan danas aktualnoj i vrlo živoj grani više u nekom nastavku ću se pozabaviti više, a oni koji se pitaju kako to izgleda, već znaju jer su vidjeli bezbroj uradaka pokretanjem raznih keygenova ili crackova koji sviraju ko casio sat na stereoidima (chiptunes!!!1) i šarene se po ekranu ko da je kompjutor dugu povratio po ekranu.

No više o demosceni nekom drugom prilikom. Vratimo se malo ovim mašinama za filmove radit. Napretkom računala i sve većim multimedijalnim sposobnostima došlo je do pojave igara koje su dobile treću dimenziju i tako su se otvorila nova prostranstva onima koji ih prave, a i onima koje ih koriste. Nadobudni su opet nakon bezbroj sati provedenih ubijajući pixelizirane đavle i teroriste skužili da razne igre dolaze sa editorima nivoa pa čak i opcijom skriptiranja nekih radnji gdje se otvorio cijeli spektar novih mogućnosti. Postoje i neke igre kojima je čitava svrha zapravo kreiranje filmskih uradaka tako da je zapravo igra postala machinima.

Machinime je prihvatio i sam Hollywood tokom produkcije svojih filmova za isprobavanje raznih efekata koje će koristit u najnovijem spektaklu ovog ljeta, a isto kao i u filmskom svijetu
postoje raznorazne nagrade koje se dijele za machinime.

O povijesti machinime  wikipedia ima podosta toga, a ako hoćete vidjet koji  machinima kanal na youtube-u, također ima dosta toga za pogledat, a naravno pogledajte  machinima.com.

 

 

A sad meni par kul fimića:

GTA IV – HARD CHARGER: WIDE OPEN

Ako vam se svidjaju filmovi 60′ i 70′ sa Steve McQueen-om za volanom, svidjet će vam se i ovaj filmić.

 

Freeman’s Mind

Zamišljeni monolog koji se vrti u glavi Gordona Freeman-a, protagonista Half-Lifea.

Youtube playlista.

 

Civil Protection

Dogodovštine likova koji rade za Civil Protection za vrijeme Combine invazije zemlje u Half-Life svemiru, od kreatora Freeman’s mind.

 

Celestia

Ovaj filmić je zapravo spoj klipova iz  DeFRaG run-a u Quake-u III.
Defrag su specijalne mape u Quake III-u napravljene za brzo prelazenje specijalno napravljenih mapa.  Meni se svidja jer je prilično tripovito za gledat.

 

TrackMania Press Forward

Press Forward je tip mape za trackmaniu gdje igrač treba samo stisnuti tipku za gas a mapa je napravljena tako da autić izvodi razne vratolomije.

Moglo bi po želudcu udarit ako ste osjetljivi na takve stvari ;).

Comments are closed.

Sharing Buttons by Linksku