Amazon Kindle – biblioteka težine čokolade

Tko god je pokušao čitati knjigu na zaslonu računala sigurno je brzo odustao od te prakse. I sam sam pročitao nekolicinu knjiga u PDF izdanju jer mi nisu bile dostupne klasične „papirnate“ verzije. Poslije takvih operacija redovito sam imao krvave oči kao da sam zavarivao cijelu noć bez maske. Problem je očit: oči su usredotočenije na tekst nego pri klasičnom korištenju računala (surfanje, npr.). Drugi očiti nedostatak je to što morate biti „prikovani“ za računalo; pa čak i čitanje na prijenosnim računalima iziskuje neugodne položaje (što će znati svatko tko je pokušao u krevetu čitati knjigu s notebooka).

Ekspanzija tableta koja je počela relativno nedavno (poput Applevog iPada ili npr. Samsung Galaxy Taba baziranog na Android OS-u) uvelike je olakšala čitanje digitalnih knjiga – zbog mobilnosti i male težine ovi uređaji se mogu nositi s lakoćom svuda (tko još nije čitao knjigu na WC-u?). Međutim problem umaranja očiju dok čitate sa LCD zaslona je još uvijek prisutan – efekt je gotovo isti kao da fokusirano gledate u žarulju male jačine, a također i treba spomenuti da je gotovo nemoguće čitati s LCD ekrana ako je ekran neposredno izložen sunčevoj svijetlosti.

Međutim, najveća online knjižara Amazon napravila je uređaj koji rješava taj problem – Amazon Kindle. Kindle nije „posljednji krik“ tehnologije – prva generacije ovog uređaja se pojavila prije nešto manje od četiri godine (cijena je bila 399 američkih dolara, a rasprodao se u roku od 5 i pol sati), a trenutno na tržištu se nalaze tri modela treće generacije.

Po čemu je Kindle najbolji digitalni čitač knjiga? Prvenstveno zato što umjesto klasičnog LCD zaslona koji koristi pozadinsko osvjetljenje, Kindl koristi tzv. tehnologiju elektronskog papira (e-paper) koja simulira papir – ukratko: e-papir ne koristi pozadinsko osvjetljenje – također pod kojim god kutom da držite uređaj, ne dolazi do „presijavanja“ zaslona nego zaista imate osjećaj kao da čitate knjigu s papira. Naravno, kako uređaj nema pozadinsko svijetljenje, nije moguće čitati u mraku, kao što nije moguće čitati klasičnu knjigu bez svijetla.

Kindle nije jedini uređaj koji koristi ovu tehnologiju, međutim zastupljenost ovog uređaja, cijena i činjenica da izravno s uređaja možete kupovati knjige sa Amazona (koje su u kindle verziji dosta jeftinije od klasičnih papirnatih verzija) ovaj uređaj čini najvjerojatnije najboljim digitalnim čitačem knjiga.

Kao što je već gore navedeno, Kindle treće generacije dolazi u tri inačice – Kindle Wi-Fi (139$), Kindle 3G (189$) + Wifi i Kindle DX (379$). Razlika između prva dva je u tome što 3G Kindle, logično, ima 3G mogućnost spajanja na Internet, dok DX inačica ima veći ekran (9.7“) i također 3G mogućnost spajanja na Internet.

 

Kindle store - trenutno je dostupno preko 90 tisuća naslova

Moj uređaj je „osnovni“ Kindle, za kojeg smatram da će zadovoljiti gotovo sve korisnike. Dijagonala ekrana je 6“, težina uređaja (kao i Kindle 3G+WiFi) iznosi 240 grama što je težina gotovo ista kao velike Dorina čokolade. Uređaj, kao što mu i ime govori, ima Wi-Fi koji koristi za spajanje na Amazonovu online knjižaru, također koristi WiFi za prijenos dokumenata na uređaj (uređaj se ne spaja kablom na računalo, nego se dokumenti šalju na e-mail adresu što-izaberete@kindle.com). Također Wi-Fi služi za slanje komentara na facebook/twitter, a također kada je Wifi uključen možete vidjeti komentare drugih korisnika. Uređaj podržava slijedeće formate: AZW, PDF, TXT, MOBI (izvorni kindle format), PRC, AAX, AA, MP3, HTML, DOC, JPEG, GIF, PNG i BMP. PDF na uređaj dolazi u izvornom formatu, dok se ostali formati konvertiraju u MOBI format. Kindle ima 4GB memorija, što otprilike znači da možete ugurati na njega solidnu biblioteku od oko 3,500 naslova.

 

Eksperimentalni web pretraživač

Ono što je također poslastica na ovom uređaju je trajanje baterije. Naime, proizvođač deklarira trajanje baterije na čitavih mjesec dana (!), dok s uključenom Wi-Fi opcijom baterija traje i dalje nevjerojatnih 3 tjedna. Iskren da budem, nisam testirao bateriju, ali mogu reći da baterija zaista traje jako dugo. Zapravo jedino što troši bateriju na Kindleu je Wi-Fi i listanje stranica („upaljena“ stranica ne troši bateriju).

Kindle ima zvučnike i standardni ulaz za slušalice, tako da možete na njemu slušati i audio knjige. Također Kindle sadrži i „eksperimentalni“ mode, u kojem možete slušati podržane audio formate,  postoji text-to-speech opcija (koja je uglavnom na razini Microsoft Sama) i web-browser.

Čitanje knjiga u izvornom MOBI formatu je zaista ugodno, a i svi oni koji vole čitati knjige u horizontalnom položaju biti će zahvalni lakoći uređaja (bilo da čitaju novine ili bibliju).

"Prljavi PDF" - Kremansko proročanstvo braće Tarabić

 

Mnogi će se pitati a što je s PDF-om? Sve zapravo ovisi o tome kako je formatiran tekst u PDF-u. Ako se radi o „čistom digitalnom“ PDF-u, čitanje je ugodno, iako bih svakako prije preporučio konverziju u MOBI format (postoje razni besplatne aplikacije za konverziju, kao i online konvertori). Problem eventualno nastaje s tzv. „prljavim scanovima“, iako sve ovisi o načinu na koji je formatiran tekst. Kako Kindle ima opciju prikaza teksta horizontalno/vertikalno, gotovo svi PDF-ovi se mogu namjestiti da se lako čitaju i listaju. Problem na koji sam ja našao čak nije ni bio kod „prljavog“ PDF-a, nego kod PDF-a koji prikazuje na jednoj stranici dva lista, što konvertor nije mogao prepoznati pa se tekst formatirao u MOBI zbrda-zdola. Vjerojatno se i taj problem može otkloniti kroz naprednije konvertore, ali ja još nisam naišao na tu opciju.

Uz sve eventualne mane pri čitanju PDF-a treba imati na umu da je čitanje na Kindleu i dalje bolja opcija od čitanja na bilo kojem drugom uređaju.

Korisnici koji čitaju stručnu literaturu s detaljnim fotografijama u boji neće biti zadovoljni sa činjenicom da je Kindleov e-papir crno-bijeli sa 16 nijansi sive boje. No, za to ćemo morati pričekati daljnji razvoj e-papira.

Kindle također nema ekran osjetljiv na dodir, koji zapravo i ne treba, a također treba imati u vidu da ćete izbjeći „masni plus“ na ekranu (svi koji koriste mobitele sa zaslonom osjetljivim na dodir znaju o čemu govorim – o dvije linije – jedna od listanja lijevo-desno i drugo od listanja gore-dolje). Tipke za listanje su ugodne, iako je tipkovnica nezgrapna zbog širine uređaja.

Iako ima „eksperimentalni“ web preglednik, Kindle ne može zamijeniti tablet uređaje, kao što tablet uređaji ne mogu zamijeniti Kindle kao čitač knjiga. Tako da ako trebate uređaj prvenstveno za čitanje knjiga, onda je Kindle uređaj za vas. Ako trebate uređaj za surfanje, a tek ponekad za čitanje manjeg PDF-a onda Kindle neće zadovoljiti vaše potrebe.

Uz Kindle dolaze dva rječnika: Oxford Dictionary of English i The New Oxford American Dictionary

 

Iako Kindle ima opciju dodavanja bilješki, za mene to još uvijek ne može nadoknaditi šarotine koje ja redovito ostavljam po knjigama. Također Kindle ne može dati onaj osjećaj kada imate svoju knjigu u ruci i kada točno znate gdje se sve nalazi samo po osjećaju u rukama.

Međutim uz te nedostatke, Kindle ima prednosti – knjigu možete kupiti odmah i to po znatno povoljnijoj cijeni. Također na put možete ponijeti čitav „sepet“ knjiga u džepu jakne. T-Com u Hrvatskoj je najavio uskoro otvaranje prve hrvatske online knjižare što znači da možemo očekivati i knjige na hrvatskom, iako sam skeptičan po pitanju cijene tih knjiga. Treba spomenuti da osim Amazona, na Internetu postoje mnoge arhive s besplatnim knjigama (ne govorim o piratiziranim knjigama).

 

Jasan kontrast, odlična razlučivost i bez "presijavanja" kod promjene kuta

Što se tiče nabavke Kindle uređaja u RH – ranije Amazon nije slao Kindle u Hrvatskoj, međutim sada se uređaj može naručiti i u RH. Na uređaj se ne plaća carina, iako se plaća PDV – time je konačna cijena uređaja oko 1200 kn (uključujući sva davanja + poštarinu). Time se cijena uređaja dosta povećava od početnih 139 USD, tako da ako se odlučite na nabavku ovog uređaja razmislite o opciji da vam netko koga znate donese uređaj iz SAD-a ili razmislite o EU Poste restante naručivanju.

Također treba imati na umu da uz Kindle dolazi američki punjač, međutim radi se od micro USB kablu + adapteru za utičnicu: što znači da Kindle možete puniti preko računala, a i kod nas je lako naći USB adapter za struju (ja koristim od mobitela).

Uz sve gore navedeno – može se ukratko zaključiti: za one koji povremeno čitaju knjige/časopise Kindle je zanimljiv gadget, dok za prave knjigoljupce Kindle je „must-have“ uređaj.

9 comments on “Amazon Kindle – biblioteka težine čokolade

 1. nedorecen says:

  Može se naručiti iz Frankfurta, tj sa amazon.de. Cijena 139€, onda ti nema carine ako naručuješ u SLO ili HU

 2. Vnuk says:

  Ono sa čime u zadnje vrijeme tjeram vlasnike kindla u plač jest trač kojeg sam pročitao na netu – za božić amazon izbacuje kindle u boji 🙂

 3. jimbo says:

  Hehe, vidjet ćemo za Božić

 4. scottyfactor says:

  “(uređaj se ne spaja kablom na računalo, nego se dokumenti šalju na e-mail adresu što-izaberete@kindle.com)”

  khm… da li je moguce preko wifija pristupati mreznim shareovima (gdje su knjige npr…)
  takodjer sto se dogadja tocno kad posaljes npr pdf na taj mail? konverta ga u mobi ili ostavlja kao pdf?
  obavezno isprobaj ovo pa javi dojmove. komentari su odlicni a imas dual boot tako da se ne moras bojati 😉 –> http://flip.netzbeben.de/2010/11/duokan-available-with-english-gui-today/

  http://www.duokan.com/

 5. Nikola says:

  Screenshot za Kindle ti je Alt + Shift + G. Sliku možeš pronaći na document folderu. Lijepi pozdrav. 😉

Sharing Buttons by Linksku