Povjesničari o Kristu

(18.63-64.)   ὁ Χριστὸς οὗτος ἦν. 64 καὶ αὐτὸν ἐνδείξει τῶν πρώτων ἀνδρῶν παρ᾿ ἡμῖν  σταυρῷ ἐπιτετιμηκότος Πιλάτου, οὐκ ἐπαύσαντο οἱ τὸ πρῶτον ἀγαπήσαντες· ἐφάνη γὰρ αὐτοῖς τρίτην ἔχων ἡμέραν πάλιν ζῶν,  τῶν θείων προφητῶν ταῦτά τε καὶ ἄλλα μυρία  περὶ αὐτοῦ θαυμάσια εἰρηκότων.  εἰς ἔτι τε νῦν τῶν Χριστιανῶν ἀπὸ τοῦδε ὠνομασμένον οὐκ ἐπέλιπε τὸ φῦλον.

Antonio Ciseri – Ecce homo

Ovaj čovjek bijaše Krist. Nakon što ga je prvak među nama, Pilat, osudio na križ – oni koji su ga prvi voljeli, nisu se povukli. A on im se treći dan pojavio, živ; božanski su proroci nagovijestili i to i druga čuda koja se tiču njega. Sve do sada ne nedostaje sljedbenika Kršćana, koji su po njemu i nazvani.

TacitAnali

(15.44.) Auctor nominis eius Christus Tiberio imperitante per procuratorem Pontium Pilatum supplicio adfectus erat, repressaque in praesens exitiabilis superstitio rursum erumpebat non modo per Iudaeam, originem eius mali, sed per urbem etiam quo cuncta undique atrocia aut pudenda confluunt celebranturque.

Krist, po kojem i nose ime, za Tiberijevog vladanja a pod naredbodavcem Pilatom, kažnjen je velikom kaznom. Premda potisnuto u tom trenutku, veliko vjerovanje ponovno se raširilo, ne samo u Judeji, mjestu nastanka tog istog zla, nego i u gradu u kojem se sve sramotne stvari miješaju i slave.

Plinije –  Pisma Trajanu

(10.96-97) Qui negabant esse se Christianos aut fuisse, cum praeeunte me deos appellarent et imagini tuae, quam propter hoc iusseram cum simulacris numinum afferri, ture ac vino supplicarent, praeterea male dicerent Christo, quorum nihil cogi posse dicuntur qui sunt re vera Christiani, dimittendos putavi.  Alii ab indice nominati esse se Christianos dixerunt et mox negaverunt; fuisse quidem sed desisse, quidam ante triennium, quidam ante plures annos, non nemo etiam ante viginti. <Hi> quoque omnes et imaginem tuam deorumque simulacra venerati sunt et Christo male dixerunt.

A oni koji negiraju da jesu ili da su bili Kršćani, kad su u mojem prisustvu dozivali bogove i tvojoj slici prinosili vino i tamjan, što sam naredio da bude doneseno zajedno s kipovima bogova i psovali su Krista a pričalo se da se na to ne može natjerati nikog od onih koje su u pravoj vjeri Kršćani – za njih sam smatrao da trebaju biti oslobođeni. Drugi, za koje se sumnjalo da su Kršćani – negirali su to, govoreći da su bili zavarani, neki 3 godine, neki i duže, čak i do 25 godina. Svi su oni štovali tvoj lik, Trajane, i druge bogove, i psovali Krista.

 

Comments are closed.

Sharing Buttons by Linksku