50 godina od Gagarinovog leta u svemir

Jurij Aleksejevič Gagarin (Юрий Алексеевич Гагарин) rođen je 9.ožujka 1934. Velikim se slovima upisao u svjetsku povijest na današnji dan prije 50 godina, 12.travnja 1961. prvim letom u svemir.

Gagarin je rođen nedaleko grada koji od njegove smrti nosi njegovo ime – Gagarin. Još za ranog djetinjstva, zanimao se za svemir i za planete ali je svoje školovanje posvetio zrakoplovstu te je u Sovjetskim zračnim snagama dogurao do mjesta Višeg poručnika.

1960.godine, zajedno s 19oricom pilota, izabran je za Sovjetski svemirski program da bi uz to bio izabran i u elitni tim iz kojeg će naknado biti izabran za prvog kozmonauta za let u svemir iz programa Vostok. Odluka je naposljetku pala na Jurija Gagarina i Germana Stepanoviča Titova, koji će kasnije postati drugi čovjek u svemiru. Jedna od Gagarinovih prednosti bila je i njegova visina, naime, bio je visok svega 157 cm što je bila prednost zbog male kapsule Vostoka. Svemirska utrka bila je objedinjeni naziv za napore koje su ulagale SAD i SSSR oko istraživanja svemira i međusobnog nadmudrivanja u drugoj polovici 20. stoljeća. Obje su zemlje tijekom Hladnog rata baš kroz svemirsku tehnologiju pokušavale pokazati kako su dovoljno moćne i snažne i u naoružavanju i u tehnologiji.

Fotografija preuzeta sa http://www.federalspace.ru

Vostok (ВостокIstok) program je projekt koji se počeo razvijati nakon uspješnog lansiranja prvog satelita u svemir a s ciljem lansiranja prve letjelice s ljudskom posadom pod paskom voditelja ruskog svemirkog programa Sergeja Koroljeva. 12. travnja 1961. u 06:07 po lokalnom vremenu, sa kosmodroma u Bajnokuru lansirana je u svemir letjelica Vostok 3KA u misiji Vostok 1 – prvi čovjekov let u svemir. Let je trajao točno 108 minuta i za to je vrijeme Gagarin napravo krug u orbiti. 7 km prije tla katapultirao se iz letjelice i padobanom sletio na sovjetsko tlo gdje je seljacima koji su se tamo nasli prvo morao pojasniti da je i on čovjek poput njih i da samo treba telefon da bi se javio u Moskvu.

Ovim su letom SAD ostale posramljene te su diplomatski čestitale na uspjehu i tri tjedna kasnije lansirali svoju letjelicu s pilotom u suborbitalni let. Jurij Gagarin, osim što je trajno zapisan u civilizacijsku povijest kao prvi čovjek u svemiru, za svog je života postao zvijezda na svjetskoj razini.

Gagarinov kup (fotografija preuzeta sa http://en.wikipedia.org)

U godinama koje su slijedile postao je prvo potpukovnik a zatim i pukovnik Sovjetskih zračnih snaga te se posvetio radu u Zvjezdanom gradu (Звёздный городо́к) u Moskvi, centru za kozmonaute i svemirska istraživanja.

Bio je i veliki sportaš te ljubitelj i igrač hokeja na ledu. Njegovo ime nosi i pokal koji osvaja pobjednik KHL-a (Континентальная Хоккейная Лига)  – Gagarinov kup (Кубок Гагарина).

 

27.ožujka 1968. Jurij Gagarin poginuo je u rutinskom letu MiG-om 15.
U 40ak godina pojavilo se isto toliko različitih teorija zavjere o smrti Jurija Gagarina.

Vođeno je nekoliko različitih istraga – 2 vojne, jedna vladina i jedna KGBova- i svaka je dala nove rezultate. Jedna od teorija govori da je Gagarin bio pijan dok druga ukazuje na to da je zračna kontrola dala Gagarinu stare podatke o vremenu te da je na njegov MIG bio pričvršćen i dodatni rezervoar za gorivo koji nije bio potreban jer je za let Gagarin trebao vedro vrijeme a nije trebao dodatne tankove goriva. Neke od teorija su i teroristički čin kao i sudar s pticom(?!). Postoji teorija i da je drugi zrakoplov probio zračni zid nedaleko Gagarinovog MiGa, što je izazvalo turbulencije a zatim i pad. Prema još jednoj teoriji u kabini je nestalo kisika, a uz to postoji i zavjera da je Gagarin ubijen po naredbi sovjetskog vođe Leonida Brežnjeva.

Ove su godine otkriveni tajni dokumenti Centralnog Komiteta Komunističke Partije koji otkrivaju kako je Gagarinov Mig oštro skrenuo, vjerojatno izbjegavajući nešto (kao, npr., meteorološki balon) i time zrakoplov doveo u kritične uvjete za let te naposljetku i pao.

Postoji i legenda kako je Gagarin iz svoje letjelice izjavio:  “летал в космос, а Бога не видел” (letio sam u svemir ali Boga nisam vidio) – što nikada nije potvrđeno ni snimljeno, dapače, to su riječi koje je izgovorio Hruščov u CK KPSSSR – “i Gagarin je letio u svemir, ali tamo nije vidio Boga” – u sklopu svoje antireligijske propagande.

Nažalost, ne postoji video snimak kompletnog Gagarinovog leta, samo audio zapisi njegovih opservacija. Trasa kojom je letio Gagarin snimljena je ponovno sa Međunarodne svemirske stanice (ISS) te će biti spojena sa audio zapisima i objavljena na youtubu i na sajtu firstorbit.org ovih dana u povodu 50 godine prvog čovjekovog leta u svemir.

httpv://www.youtube.com/watch?v=iC2Ea0So2CY&feature=fvwrel

 

Comments are closed.

Sharing Buttons by Linksku