Igre koje su nam ukrale mladost, drugi dio

PC-era prije konzola (do 1995.)

Oko točnog početka ere prije konzola dalo bi se diskutirati, jer su prije 1995. do naših krajeva došli prvi NES primjerci – Nintendo Enternainment System u koje smo sa iznimnom radosti gurali kertriđe iz Super Mario serijala. Ja ću za potrebe ovog članka proglasiti početak ere konzola sa 1995-tom kada je izašao prvi Sony PlayStation. Prvenstveno zbog toga što su tada igre na PC-jevima bile neusporedivo bolje, sa boljom grafikom i svime ostalim nego li na konzolama koje su tada bile aktualne.

Najveći neprijatelj generacija – DOS4/GW

Ovaj pregled nikako ne bi bio potpun da ne spomenem mog najvećeg neprijatelja tog vremena – DOS4/GW. Naizgled samo nedužan library koji omogućuje developerima da lakše izađu iz zloglasnog okvira konvencionalne memorije od 640KB, zapravo je (meni a i drugima) onemogućio igranje hrpe igara. DOS4/GW je kao minimalni requirement imao 386 procesor, a svi vi sa 286-icama ste mogli samo shift-delete igre napraviti (ili tada u DOS-u, samo delete).

Sada kad sam podijelio tu apsolutno nebitnu informaciju sa vama, možemo krenuti sa pregledom što se tada igralo. Redoslijed u kojem ću ih proći nije od nekog posebnog značaja.

Monkey Island

Ili puni naziv prvog dijela – The Secret of Monkey Island – bila je prva avantura koje smo se dokopali. Šetali smo naokolo kao Guybrush Threepwood, pokušavajući postati gusar, spašavali djeve od zlih gusara i dr. Glavne značajka cijelog serijala bio je blago rečeno nekonvencionalan humor koji je velikim dijelom zaslužan za tada veliki uspjeh kao i nastavak razvoja serijala. Da dobijete otprilike sliku o čemu se radilo, pročitajte isječak sa wikipedije:

One infamous joke, which many players assumed was a technical error, involved a stump in a forest. When examining the stump, Guybrush proclaims that a hole in it leads to a maze of caverns. If Guybrush tries to climb down into the stump, the game prompts the player to successively insert “disk #22,” “disk #47”, and “disk #114”, though the game was distributed on four or eight floppy disks. After the “Disk 114” prompt, Guybrush states, “Oh well. I guess I’ll just have to skip that part of the game.”

To su definitivno bila neka druga vremena.

Millenium


Barem meni, Millenium je bila prva prava turn-based strategija koju sam igrao. Započinjete igru u 23. stoljeću na Mjesecu koji je pružio utočište preživjelim ljudima nakon nuklearnog rata koji je planet Zemlju učinio nepogodnim za život. I tako počinjete sa izgradnjom svoje male jadne baze koja se osim obrane od kiše meteora mora braniti i od napada zlih vanzemaljaca. Cijela igra ima nekako hororasti štih, i mogu sa ponosom reći da sam uz nju proveo mnoge sate.

Elite

Elite je bila prva simulacija leta koja je koristila tada revolucionarne wire frame 3d modele. Vi ste bili u ulozi Commander Jamesona, pilota koji je odrađivao trgovačke poslove po ogromnom svemiru. Letjelo se tako od svemirske postaje do svemirske postaje i strepilo kod svakog slijetanja koja su bila iznimno prtljava i češće nego rjeđe su završavala sudarom sa svemirskom stanicom nego li uspješnim dockanjem sa stanicom. Na slici iznad vidite otprilike kako je to “slijetanje” na stanicu izgledalo. Tako da je prvo trošenje teško zarađenih novaca bilo za autolanding device koji je taj posao odradio automatski svaki put bez greške. Elite je bila prva igra koja je uvela tzv open ended model odnosno bez završetka. Mogli ste trgovati dok vam ne dosadi jer službenog kraja i cilja – nema. Ono što je možda i najbitnije jest da je Elite bio vizionarski proizvod svojeg vremena, te je nadahnuo barem tucet igara, kao npr EVE Online.

Stunts

Stunts je za to doba bila revolucionarna igra. Na stranu što je bila među prvim “racing” simulacijama, ono što je bilo do tada neviđeno jest editor staza. Da, mogli ste u editoru dizajnirati stazu (na slici iznad) i voziti po njoj. Osim nekoliko tipova ceste (zemljana, šljunčana, zaleđena, normalna) mogli ste graditi petlje (ne horizontalne – već okomite, ako se niste dovoljno zaletili pali bi ste na krov), nakošene zavoje pa čak i skakaonice (mogli ste između rampi staviti vjetrenjaču i druge građevine). Stunts, sada vjerujem da shvaćate odakle je dobila ime (iako je u nekim zemljama bila brandirana kao Test Driver) je stvarno pružala sate i sate zabave. Izbor vozila također nije bio loš jer su bili podržani svi kako danas i tada “klasici” kao i tada vrlo aktualni modeli kao što su Ferrari 288 GTO, Lancia Delta Integrale 16v i Audi Quattro.  Good times, good times…

U sljedećem nastavku nas čekaju GODS, Golden Axe, Prehistorik, Lemmings i još mnogi mnogi drugi 🙂

 

4 comments on “Igre koje su nam ukrale mladost, drugi dio

 1. jimbo says:

  Stunts je bio zakon. Bio je čak i onaj Lambo SUV LM002

 2. Darko says:

  Monkey Island cijela kolekcija je definitivno jedna
  od najboljih igara svih vremena.

 3. ben 10 igre says:

  Lucas je radio mrak igre!

 4. […] preporučujem da se prijaviš na naš RSS feed.Powered by Wp Greetings Plugin By: Make MoneyU postu Igre koje su nam ukrale mladost, drugi dio dotuaknuo sam se fenomena zvanog Monkey Island. Kako je vrijeme odmicalo tako je postajalo sve […]

Sharing Buttons by Linksku