Kratka povijest mita o vampirima #1

Dio prvi: od grofa Dracule do Sumrak-sage, vampiri od Vlaške do Raške

Vampir je u pučkim legendama naziv za mrtvaca s nadnaravnim moćima koji noću ustaje iz groba i siše ljudima krv. Dva su načina kako postati vampir: ili sklopiti savez s Nečastivim za života, ili biti ugrižen od drugog vampira. Mitove o krvožednim stvorenjima poput vampira imaju skoro sve kulture i civilizacije, počevši od drevnih Egipta, Mezopotamije, Indije i Kine, do Eskima i Azteka. U Africi su zabilježene priče domorodaca o bićima koja se pretvaraju u razne ptice ili krijesnice, proganjaju djecu i sišu im krv noću. Na Bliskom istoku nemrtve krvopije imaju izvor u mitu o ženskom demonu Lilith, prvoj Adamovoj ženi, koja se okrenula mračnoj strani, postala kraljica zlih duhova, te sisala krv trudnicama i djeci. Kod hindusa postoje slične priče o nemrtvima koji opsjedaju ljude nakon smrti, a povezane su s reinkarnacijom. U tibetanskoj budističkoj terminologiji postoje priče o pretas, „gladnim duhovima“, pojedincima čiji se umovi u trenutku fizičke smrti nisu u stanju osloboditi želje, pa se vraćaju i progone žive. Stari Grci su svoju verziju krvopija zvali lamije ili empuse i povezivali ih s vješticama i kanibalizmom. Priče o „nemrtvima“ – vrykolakas – održale su stoljećima kasnije u Grčkoj. U ranom su srednjem vijeku (12.-13.st.) najstarije kronike na latinskom govorile o vampirima, koristeći termin sanguissugae (krvopije). Sve ovo su međutim priče slične mitu o vampirima, a odakle potječe pravi mit o vampirima i sam termin vampir, o tome ćemo nešto kasnije u nastavku teksta.

Pučka je mitologija razvila razne recepte kako prepoznati, otjerati i ubiti vampira. Vampiri nemaju odraz u zrcalu. Može ih se otjerati češnjakom i raspelom, a na suncu će izgorjeti i umrijeti. Ubiti ih se može samo glogovim kolcem u srce. Osim specifičnog zubnog kartona, važne karakteristike vampira su neodoljivost ženama i velik seksualni apetit. Njihova seksualna snaga izvire iz povezanosti s đavlom, demonima. Možda je to poteklo od problematičnog poimanja seksualnosti u srednjem vijeku? Iako danas priče o vampirima odbacujemo kao čisto praznovjerje, ipak tu mora biti nešto, na temelju čega su krenule glasine i legende. Vjerojatno su te legende iskrivljene i preuveličane kroz godine, ali priče su ipak od nekuda krenule. Postoje bolesti koje uzrokuju bljedolikost, rast zubi, osjetljivost na sunce itd… Sigurno su takve osobe onima koji su ih sretali izgledale zastrašujuće i čudno, a čim nešto ne razumijemo pridodajemo tome neka nadnaravna svojstva i moći, i na koncu stvorimo strašnu priču koja navodno stoji iza života takve osobe. Znanstvenici su uvijek kušali raskrinkati ovaj fenomen kao praznovjerje. Tako je Stephen Kaplan 1971. osnovao Vampirski istraživački centar na Long Islandu. Problemu je na vrlo zanimljiv način pristupio Costas Efthimiou, profesor fizike na Sveučilištu Central Florida. On vjeruje da je matematički dokazao da vampiri ne mogu postojati. Naime, ako se 1. siječnja 1600. pojavio prvi vampir, koji bi svakog mjeseca ugrizao jednu osobu, do veljače bi bila 2, do ožujka 4, a u srpnju 1602. svi ljudi koji su tada živjeli bi bili vampiri.

Ipak, puno više od znanstvenika o vampirima su rekli popularna književnost, a kasnije i filmska umjetnost. Prvo prozno djelo o vampirima napisao je 1813. lord Byron (The Vampyre), ali opću popularnost postižu tek nakon objave gotičkog romana Drakula Brama Stokera 1897. Od tada je napisan niz književnih djela o vampirima. Na filmskom platnu vampiri se pojavljuju 1922. u kultnom njemačkom nijemom filmu Nosferatu. Svjetsku popularnost ulogom grofa Drakule u nizu filmova ostvarili su Bela Lugosi i Christopher Lee. Tema vampira je obrađivana na različite načine, pa tako imamo lezbijske vampirice (Vampyros Lesbos), vampira crnca (Blacula), imamo zaštitnike čovječanstva od vampira u likovima razigrane plavokose američke teen-age navijačice Buffy ubojice vampira i nabildanog Wesleya Snipesa kao Blade-a, imamo Intervju s vampirom (1994, uz odličnu glumu Toma Cruisea i Brada Pitta), kultnu horor-komediju Roberta Rodrigueza Od sumraka do zore (1996, neponovljivi ples Salme Hayek sa zmijom, odlični Quentin Tarantino i George Clooney), te modernu sagu Underworld o borbama vampira i vukodlaka. Svakako treba spomenuti film Daybreakers, o tome kako su budućnost Zemlje preplavili vampiri koji preostale ljude eksploatiraju kao izvor hrane, sve zabrinutiji jer litra krvi zbog vampirskih mega-korporacija postaje skupa kao nama danas litra benzina. Film donosi osvježenje u žanru, jer donosi mogućnost ozdravljenja vampira, a opet ostaje vjeran klasici. Iako na prvi pogled nema veze s vampirima, ovdje treba spomenuti i – Batmana. Ne zbog George-a Clooneya kao poveznice (Od sumraka do zore-Batman i Robin), nego zbog uloge šišmiša u tim filmovima. I vampir i Batman su šišmiši, obojica su neodoljivi ženama i slijeću na njihove balkone, samo, dok se vampir bavi sisanjem krvi, Batman spašava Gotham od Jokera, Pingvina i drugih psihopata, dajući tako liku šišmiša pozitivno značenje, funkcionirajući, dakle, kao neka protuteža vampirskom mitu o šišmišima.

Zadnji zabilježeni korak u evoluciji priča o vampirima je saga Sumrak, koja predstavlja upravo sumrak mita o krvožednim vampirima ubojicama. Tako evolucija filmskog vampira počinje s tišinom i drhtanjem u kinodvoranama, a završava vriskom curica. Vampiri novoga doba su zgodni, pametni, lijepo odjeveni (doduše i grof Dracula iz legendi je bio modno osviješten, s onim predivnim crnim kaputom s crvenom postavom, koji potječe od kršćanskog viteškog Reda zmaja za obranu od Osmanlija) sofisticirani, voze cool auta, i zavodljivo se smješkaju na posterima koji krase zidove tinejdžerica. Što li je sljedeće u evoluciji vampira? Gej vampiri koji šminkaju svoja blijeda lica i drže se za ručice, i koje patrijarhalna vampirska okolina progoni jer za vrat grickaju samo muškiće? Politički korektni vampiri koji izbjegavaju sisati krv manjinama da ih ne uvrijede? Vampiri ljubitelji životinja koji ne sišu krv kravama i koji štrajkaju glađu u znak protesta protiv krzna, a za spas pandi, dupina i kitova? Histerija oko Sumraka otišla je ipak malo predaleko, čak dotle da se u SAD-u (a gdje drugo?) pojavio underground vampirski pokret (sic!) u kojem se tinejdžeri izjašnjavaju kao vampiri, nožem si stvaraju male posjekotine pa sišu krv jedni drugima. Liberalni zakoni koji su nam donijeli mnoge divne slobode samopovređivanja i (samo)ubojstva kažu da to nije protuzakonito, jer „obje strane svojevoljno pristaju“. Po tim zakonima možete pojesti čovjeka nakon što ga ubijete ako je on na to pristao, i bit ćete osuđeni samo za ilegalnu eutanaziju, a ako živite u Nizozemskoj gdje je eutanazija legalna, odšetat ćete slobodni i tražiti nove dobrovoljce da ih ubijete. Kuda ide ovaj svijet… Kad sam ja bio tinejdžer, mi smo sisali sladolede na štapiću i jezike svojih prvih ljubavi, ali ovo… Doduše, dosta današnjih tinejdžera i liči na vampire; blijedih lica provode po čitave dane u zamračenim sobama sjedeći za tipkovnicom i skupljajući prijatelje na Facebooku, mrzeći zdravu hranu kao što je češnjak jer žele mirisati cool, izbjegavajući ogledalo jer im otkriva višak kalorija i bubuljice na licu. Danas su vampiri, kao i svi zli, nastrani i bolesni tipovi, mladima najsvježiji izvor smijeha u crnohumornim vicevima. Vampiri iz viceva tako igraju pokera u leševe, prave čaj protiv gripe od rabljenih uložaka iz kontejnera, takmiče se tko će više popiti krvi, pa tako prvi dolijeće krvav i hvali se: vidiš ono selo, ni kapi krvi nije ostalo, a drugi doleti još krvaviji i odgovara: vidiš onaj stup, e ja ga nisam vidio… Pa ipak, unatoč raznim varijacijama u shvaćanju i prikazivanju vampira, prva i najjača asocijacija na vampire kod većine je alfa i omega svih vampira, legendarni – grof Dracula. Danas u SAD-u (opet, gdje drugo?) postoji udruga s 10.000 registriranih „vampira“ koji se na sastancima odijevaju poput grofa Dracule.

Vlad Ţepeş

Međutim, povezivanje grofa Dracule s vampirima je posljedica stapanja dvaju potpuno različitih mitova i književne mašte Brama Stokera, te nema nikakvo utemeljenje u povijesnoj pozadini! Čovjek koji je postao sinonim za vampire, Vlad III. Tepeš (1431.-1477.), kralj Vlaške 1456.-1462., 1476.-1477., nije bio vampir, ali jest bio teški sadist, što dade naslutiti i njegov simpatični nadimak Tepeš, „Nabijač na kolac“. Povijest ga je osim po neviđenom sadizmu i okrutnosti upamtila i kao hrabrog i neustrašivog ratnika i velikog borca protiv osmanske ekspanzije, a rumunjski narod kao veoma pravednog vladara koji je iskorijenio kriminal. Nadimak Dracula naslijedio je od oca. God. 1431. ugarsko-hrvatski kralj Žigmund Luksemburški primio je Tepešovog oca u viteški Red Zmaja zbog vojnih zasluga, i ovaj je tako dobio nadimak Zmaj (rum. dracul). Poslije očeve smrti, Vlad Tepeš naslijedio je i njegov nadimak, s dodatkom a što znači sin od, dakle kao Drakula, a u značenju Zmajev sin. Kako rumunjska riječ dracul može značiti i vrag, oni koji nisu simpatizirali Draculinu vladavinu, potajno su ga nazivali vražji sin. Mladi Dracula je bio u nekoliko navrata političkim taocem, te je u zarobljeništvu najprije kod Osmanlija, a onda i u Ugarskoj razvio sklonost okrutnosti. Kada je bio zatvorenik u Ugarskoj stalno su ga snabdijevali pticama, štakorima i žabama koje je nabijao na male kolčiće (zanimljiv način da se ubije vrijeme u zatvoru!). Na početku svog drugog mandata u Vlaškoj 1456.-47., Vlad Tepeš je okupio sve plemiće na večeru (mnogi od njih su bili dio zavjere u kojoj je ubijen njegov otac, a svrgavali su i druge knezove prije njega), a onda ih dao uhititi. Starije je nabio na kolac, a mlađe poslao na prisilni rad, na obnovu dvorca u Transilvaniji, gdje su radili dok im odjeća nije pootpadala s tijela, a onda su nastavili raditi goli, do smrti. Na njihovo mjesto postavio je lojalno novo plemstvo. Ono što je Vlad Dracula radio svojim žrtvama, prema njemu je Dracula iz legendi mica maca. Imao je kratak fitilj i tanke živce i nije respektirao baš nikoga.

Jednom su prilikom Draculi došli izaslanici turskog sultana da zatraže godišnji danak. Njega je uvrijedilo što nisu htjeli skinuti fesove s glava, jer fesove skidaju samo pred svojim sultanom. Dracula je na to naredio svojim vojnicima da izaslanicima metalnim čavlima pribiju fesove za glave, kako bi ih učvrstio u vjernosti njihovom sultanu. Oštro se obračunavao s kriminalom. Usred njegove prijestolnice Trgovišta kraj zdenca s vodom stajao je zlatni pehar za grabljenje vode. Dok god je Dracula bio knez Vlaške, nitko se nije usuđivao ukrasti taj pehar. Nekom stranom trgovcu, koji je prijavio nestanak 160 zlatnika, Dracula je krišom u vreće stavio 161 zlatnik. Kako je Dracula zaprijetio da će cijeli grad biti spaljen ako mu ne izruče lopova, građani su prijavili lopova i taj je nabijen na kolac. Trgovac je prijavio da u vrećama ima zlatnik više, a Dracula ga je pohvalio dodavši: „Da mi nisi rekao za taj zlatnik više, nabio bih te na kolac zajedno s lopovom. Ovako si dokazao svoje poštenje. Idi u miru.“ Lijep primjer Draculine brige za gladne i siromašne je slučaj kad je pozvao sve siromahe iz svog kraja na veliku gozbu u svoj dvorac i upitao ih da li žele da ih zauvijek liši briga i gladi. Kad su svi potvrdno odgovorili, naredio je da ih se sve zatvori i zapali, kako više ne bi mogli osjećali nikakvu brigu ni glad! Dracula je običavao jesti okružen leševima nabijenima na kolce. Neki njegov sluga nije podnosio smrad leševa pa je začepio nos. Dracula ga je nabio na visok kolac kako mu na povišenom mjestu ne bi smetao smrad. Procjenjuje se da je Vlad Tepeš Dracula za svoje vladavine na kolac nabio između 60 i 100 tisuća ljudi! Iako je nabijanje na kolac bila Vladova omiljena metoda mučenja, nije bila i jedina. Među dražim metodama bile su mu zabijanje čavala u glavu, osljepljivanje, spaljivanje, rezanje noseva i ušiju, sakaćenje, skalpiranje, guljenje kože, bacanje divljim zvijerima. Kažu da je preferirao otupljene i dobro nauljene kolce, kako bi žrtve što duže umirale. Umro je 1477. u bici, ubijen od suborca iz zasjede. Vlaška  i Transilvanija su konačno mogle odahnuti.

Kojih stotinjak godina nakon Draculine smrti, transilvanijska grofica Elisabeth Barthory je također pokazivala izražen smisao za sadizam. Bila je jako lijepa i kupala se u kotlu punom krvi koju je dobivala ubijanjem sobarica. Njeni podanici su se u strahu pobunili i zazidali ju u sobu, gdje je umrla od gladi. Očito je u toj Transilvaniji vazda živjela opaka raja… Međutim, Transilvanija ipak nije domovina vampira. Grof Dracula, unatoč svemu što je radio za svoje vladavine, ipak nije bio vampir. Ali ako mit o vampirima ne potječe iz Transilvanije, odakle onda potječe? Ni manje ni više, nego iz – Srbije. Ne, ovo nije teorija bošnjačkog intelektualca Fatmira Alispahića, koji je Srbe nazvao narodom krvi i noža, ovo je povijesno utemeljena tvrdnja koja se može dokazati. Poistovjećivanje grofa Dracule s vampirima vjerojatno dolazi od stapanja dviju različitih legendi, koje su u različite krajeve prenosili i dalje interpretirali putnici, trgovci i kočijaši.

U idućem (i zaključnom) nastavku priča o vampirima će nas odvesti iz Draculine Vlaške do zemlje Raške, do kolijevke vampirskog mita, Srbije, najprije u okolicu Beograda, a onda i do Požarevca, gdje ćemo zajedno s Foto Milom posjetiti grob Slobodana Miloševića u Požarevcu.

 

26 comments on “Kratka povijest mita o vampirima #1

 1. whitefang says:

  Najjači je dio o gay i politički korektnim vampirima. Mislim da je vjerojatnije da di se na velikom platnu mogli naći ovi drugi, jerbo je to amerima tema od životnog značaja.

 2. Archie says:

  joj, neki dan ja idem gledat neki film koji sam važno skinula prije mjesec-dva, “Blood-The Last Vampire” (http://www.imdb.com/title/tt0806027/) i pojavi se sasvim nova vrsta vampira… pfuj, zgražanje i wtf efekt. Naime, kao zakletom ljubitelju oldschool romantičnih pričica/hororaca s vampirima, ova nova, da prostiš-sranja, su mi sve samo ne gledljiva i zabavna. Vampirski se soj pokvario, pogejčio, pošljokičavio, promijenio životne navike i poružnio. Ajde što više vampiri nisu mistični dugokosi lepotani, al pobogu sad svijetle u mraku(WTF TOTALNI)… onu Twilight trilogiju nisam imala želudca gledat,a i puno ovih novih stvari nastaje na sličan kalup. Doduše, gledah cijelih 5 minuta dio neke epizode True Blood serije i ugasih to čudo… Taman prebacim u trenutku kad dvoje ide sexualno opčit i naravno neću da prebacim, nastavim gledat, kao sexy plavuša i meni mladac. on čo’ek, ona vampir i penetrira lik u nju,a ona stane manijakalno urlikat i plakat. Ja otvorene čeljusti gledam i ne vjerujem-i ženska stane plakat kako krvari i cmolji da će cijeli život bit djevica jer joj himen stalno zarasta. ja u nevjerici, sa laganim gnušanjem ugasim tv i psujem lagano već… onda dobijem onu seriju Vampire Diaries-pogledah epizodu i obrisah svaki spomen na to čudo… živilo doba kad su vampiri bili mistični, krvoloci i sl. ovo danas-ijao..
  nu, da se nadovežem na prošlost-zbog štokakvih genetskim mutacija, međusrodnog križanja, prljavštine i svega i svačega u ono staro doba su postojali ajmo reć vampiri-ljudi oboljeli od neke od vrsta porifirije koja se manifestirala na njihovoj koži, naličju, deformacijama raznim, neotpornošću na svijetlo itd, itd. Razloga trilijun. To je naime bila samo jedna od tih vampirskih boleščura kojih su se ljudi bojali. Zbog štokakvih sekti, uvjerenja i sl često se konzumirala sirova krv koja je u pravilu sama po sebi štetna i neprobavljiva za normalan ljudski organizam te izaziva svakakve popratne efekte-od ispadanja zubi, gubljenja kose do raspadanja samog koštanog tkiva… povežemo li to sa babskim pričama, strahovima ondašnjih ljudi od svega i svačega i crkvenih progona ičega drugačijeg-mislim da je sve jasno.
  godinama se bavih i bavim proučavanjem i čitanjem svega okultnog i slično. Jedna fascinantna osoba koja je opisana kao vampir bio je Aleister Crowley. Alkemičar, čudak, vampir, strašilo-kako god, on je onako mit o vampiru. Navodno je užasno smrdio, imao šiljate zube, blijedu put, čudno se glasao i bio je pravi mamac za žene.. navodno su padale u nesvijest za njim i odlazile u njegove odaje na orgijanja kojih se bojalo obližnje selo. Pročitah sve živo i neživo o njemu i on je onak nešto najbliže filmskom Nosferatuu. Rekla bih da je možda on nadahnuo knjigu i filmove,ali sumnjam jerbo je film nastao 1922,a on je tad još bio itekako živ i vjerojatno ne strašan koliko ga danas opisuju. Fascinantan lik u svakom slučaju.
  no, da ne duljim-meni vjerojatno najdraži vampir ikad je Nosferatu iz ’79e sa Klaus Kinskiem. Nisam sigurna da li je do atmosfere, samog lika ili fabule,ali sve u svemu-meni nešto najmilije(i zamisli on nikad nije svijetlio u mraku :P)
  sad ja otišla nadaleko i naširoko,pa ću da skratim.
  živ bio-da te grizla neka dobra vampirica,a ja odo dalje češljat po liku i djelu A. Crowleya 🙂

 3. ja says:

  Vampiri su zgodni kao Damon i Stefan Salvatore iz Vampirskih Dnevnika…

 4. Vampire^ says:

  Zelim da postanem vampir samo nznm kako!nek me ugrize neko pls…Volim biti vampir zato sto me drugi tuku zelim da budem malo snazniji :@ :@

  • marko says:

   eeeeeee lakse malo brate postaces vampir,ali vise nekad neces videti sunce….mozda povredis drage osobe….i ja zelim biti vampir….ali verovatno cu morati da odem iz svog mesta….razmisli dobro…….

 5. Vamp girl says:

  Slazem se sa Markom …

 6. vampire says:

  kome treba coveciji zivot smrtan si,krx,spor,mozes danas sutra umreti i ono sto si xteo u zivotu ne ostvariti i ovo su sve sranja sve kazu vampiri ovo ono,naucnici su objasnili to je virus iz svemira koji je dosao putem meteora koji je paoo na zemlju pre mnogo godina nzm kolko,taj virus je kao rak,pojacava covekovu snagu,poznato je da se vampir moze ubiti kolcem u srce pa evo odgovora,posto taj virus putuje krvotokom,kad ubijes srce ubio si vampira jer virus ne moze da putuje kroz organizam.taj virus kad dospe u coveku on kad umre virus ga ozivljava i daje mu jace teloo,koje jaca krvlju,zubi naravno uz pomoc cega ce se xraniti ali da se ne moze videti u ogledalu,mislim koja glupost,ali sunce ga moze ubiti posto virus ne podnosi sunce i materije iz belog luka to vam je to logicno objasnjenje a ne ove gluposti to sam ja nasao ali jedva naucno i razumljivo objasnjenje mutirani covek a ne demoni i te glupostii,vampiri postoje,ali nisu ludi da se prikazu covecanstvu,oni bi ix sve ubili ili jos gore ispitivali im tela i stvorili jos vampira sto je lose i za vampire ove sto se skrivaju a i za ljude za vampire posto ako svi ljudi postanu vampiri sta ce jestii razmislite maloo….

 7. vampire says:

  i sto govorite o ljudima koji su ubijali ljude i kao oni su vampiri koja glupost ljudi manite se ubica obicnix ljudi tema je vampir dosta puta sam nailazio na te gluposti ona se kupala u njixovoj krvi to je psixopata misl;im koja budala je to postavile xeee……/..:)

 8. Roobie says:

  P to su sve nafurane osobe koje misle da su osobe koje veruju u Wampire bolesne pa se sa lakocom zezaju na nas racun………Ili pa nemaju hrabrosti da priznaju sebi i drugima da oni postoje.Lako je zezati se na tudj racun…..jebote brate a tako su samouvereni i tako prokleto misle da su u pravu…..A nisu

 9. nina says:

  ja mislim da su vampiri pre lipi i želim postat da bar postoje!!!! <3 <3 =)

 10. krvopija says:

  Vec duze vreme citam svakakve nebuloze o Vampirima.Nista od svega gore navedenog nema veze sa istinom.Na zalost,ne stigoh da upoznam Drakulu,jer je moj datum rodjenja 1584,dakle,u to vreme on je bio poprilicno mrtav.Cuh razne price o njemu i smatram da je bio krvolocni psihopata sto Vampiri svakako nisu.Nabijanje ljudi na kolac i dranje koze,zakucavanje eksera u glave je cak i meni otuzno a svakakvih se cudesa nagledah.Dovodeci Drakulu u vezu sa Vampirima je gresno a nada sve lazno.Elisabeth Barthory je bila samoziva,narcisoidna,bolesna,sadisticka kucka i imah tu nesrecu da je upoznam,iako u to vreme bejah sasvim malo dete.A evo sta sam ja i sta su zapravo Vampiri.Da bi ste bili Vampir,ne ujeda vas drugi Vampir za vrat,jer time rizikuje da vam probusi arteriju i da iskrvarite na smrt.Od 100 000 hiljada ljudi jedan se tako radja.Dakle,Vampir se ne postaje,Vampir se radja kao Vampir.Ne hrani se krvlju ali ima jarko crvenu kosu pa odatle povezanost.Ima snaznu telepatsku moc i besmrtan je.Crpi energiju iz ljudi,zivotinja,cak i biljaka i tako obezbedjuje egzistenciju.Zato najcesce boravi na selima gde je vegetacija izrazenija.Gluposti oko pijenja krvi,izrazenih ocnjaka,blede koze,nemaju veze sa zivotom.Izgledaju sasvim normalno.Jedno je istinito,da bi mu bio zagarantovan vecni zivot,mora popiti malo krvi svoje majke.Tada odlazi od svoje porodice i nikada vise ne sme da ih sretne.Takodje ljubav nije pozeljna,ali ako se desi,nema zarastanja himena i ostalih slicnih stvari iz industrije filma.Njihova svrha je sasvim jednostavna,kazniti nevaljale,nagraditi valjane!Sve sto rade,rade uz pomoc psihe.Nemoguce ih je ubiti pomocu glogovog kolca,belog luka,svete vodice…Tacno je da poticu iz Srbije,ali pomenuti Srpski vampiri su cista izmisljotina.Ti ljudi jesu postojali ali daleko od toga da su bili vampiri.BIli su ocajne psihopate,ali o tome cu drugom prilikom ako nekoga bude interesovalo.Da zakljucim,u mom predugom zivotnom veku jos me niko nije okarakterisao kao krvozednog sadistu,ali u ovo novije doba,narocito uz pomoc filmova,Vampirima odnosno meni naneta je ogromna nepravda.I jos da vas obavestim,postoje 3 u Srbiji,ukljucujuci mene,ali se nikada ne vidjamo.2 u Bosni,3 u Hrvackoj,1 u Rumuniji i jos 20 svuda u svetu.Pa eto,ako verujete da sisa krv,mozda bas neki blizu vas popizdi i odluci da mu postanete vecera 🙂

  • Klara says:

   Dakle, ti tvrdiš da si vampir koji je rođen 1584. godine ?
   Zvuči nestvarno… zar vampiri uopće postoje?
   I ako stvarno jesi jedan od njih, vjerojatno znaš – KAKO su vampiri uopće nastali? TKO ih je stvorio? Objasni mi to malo, oduvijek me to zanimalo. 🙂

   Eto – ako odgovoriš na moje pitanje, povjerovat ću da ti zaista jesi vampir.

  • vamp.girl says:

   vjerujem u vampire, ali ne i u to da si ti jedan jer mi je presmijesno to da bi vampir otisao na net na forum i samo tako objavio “ja sam vampir”, ovo, ono…ne znam…cini mi se bezvezno…osim ako mi dokazes nekako.

 11. ubica says:

  vampiri postoje i mogu to dokazati zato što sam jedan od njih

 12. ubica says:

  ako tko ima pitanja neka ga sada postavi

 13. ubica says:

  drakula je prvi vampir koji je došao na zemlju pomoću meteora iz svemira,ostale vampire je stvorio drakula a tko je njega stvorio ti nitko nezna……..

  • ubica says:

   Elisabeth Barthory,ona nije bila vampir,nju je ubio vampir,ubija nas samo glogov kolac, bijeli luk i velika vatra ili sunce.ali svaki vampir mora uvijek popiti malo krvi,može to biti životinjska i ljudska krv,ali mora biti krv.krv nam daje snagu,ja mislim da sam sada rekao i više nego šta sam trebao…vještice ne postoje……..i vukodlaci nemogu ništa vampirima koji piju krv zato što su onda vampiri brži i jači….ali postoje i takozvani hibridi oni su i vukodlak i vampir…….ali one gluposti što se spominju u vampirskim dnevnicima nisu istina

 14. ubica says:

  i nevjerujte u sve priče

 15. katarina says:

  ocu ja da postanem vampir 😀 imam ogromnu zelju 😀 jos od malena mastam kako sam vampir i kako pijem krv ali ja imam samo 15 godina …i ako zaista postoji vampir posaljite ga da mi kaze kako da postanem deo “klana” xD

 16. mirjana says:

  da li stvarno postoje

 17. selena says:

  vampiri postoje ja znam ito vise vrsta

 18. vampire says:

  Ja zelim postati vampir jos od svoje seste godine citam sve o njima zelim postati jedan od niih sanjam snove o vampirima imam siljate zube sto je najzesce volim piti krv kada se neko ubode i krene mu krv ja isisam koliko mogu mzd ce neko pomislit da lazem ali razmislite malo da li bih mogla ovako nesto da lazem oci me bole kada izadjem na sunce moram nositi naocare i moram nositi narukvicu jer me pece koza

Sharing Buttons by Linksku