Zadnja pošta EU

Od prošle godine, ne sjećam se točno kada, promijenjen je zakon o vrijednosti robe koja ne podliježe carinjenju u Republici Hrvatskoj. Prije je bilo 300kn neovisno o načinu uvoza robe u RH. Promjenom zakona mijenja se iznos robe koji se može unijeti bez carinjenja. Ako sami uvozite robu onda je to 1000kn, ako putem pošte ili kurirske službe onda je to 160kn.

Upravo ovaj potonji iznos predstavlja problem kad se nešto naručuje putem ebay-a, ili općenito bilo čega putem online trgovina, a čemu vrijednost prelazi 160kn. S tim da u iznos od 160kn ulazi i poštarina, ne samo iznos robe. Koliko je to glupo ili ne je za neku drugu temu. Uglavnom, mi smo navikli tražiti rupu u svakom zakonu pa smo tako se sjetili jedne stare dobre poštanske usluge kako bi izbjegli limit od 160kn.

Poste restante

Riječ je o “poste restante“, izrazu koji dolazi iz francuskog jezika, a koji se kod nas kaže “zadnja pošta“. Radi se o tome da na pošiljku ne stavljate (ne vi, nego pošiljatelj) svoju adresu, nego poštanski broj pošte u koju želite poslati paket. Ovisno od pošte do pošte, o njenoj veličini i značaju, paketi se čuvaju općenito između 15 i 30 dana. Ali, “poste restante” neće služiti za slanje u neku poštu unutar Hrvatske, jer s time nismo napravili ništa. Nekada se “zadnja pošta” koristila za dostavu pošiljaka izviđačima, vojsci, diplomatima, konzulima, …, danas eto da se izbjegne carina.

Paket se šalje u jednu od država EU. Mi graničimo sa Italijom, Slovenijom i Mađarskom. A ni Austrija nam nije daleko. U EU je, ako me pamćenje dobro služi, roba koja može ući a da se ne carini je cca 300€. Ako naručujute iz EU u EU onda nema ni toga ograničenja.

Primjer 1

Naručili ste npr. tenisice u vrijednosti 700kn putem ebay-a. Prodavač dopušta da adresa na koju se šalje bude različita od adrese sa paypal-a. Odaberete mjesto vama najbliže unutar EU. Za ovaj primjer ćemo uzeti Sloveniju. Na www.posta.si pronađete vama najbliže mjesto i provjerite do kada radi. Zagrebu je najbliže Dobova. Radi od 8:00 – 9:30 i 10:00 – 17:00 radnim danom, subotom 8:00 – 12:00. Ako to odgovara za adresu pišete ovako

Ime prezime
Poštno ležeče (može i poste restante ukoliko prodavač nema naša slova)
8257 Dobova (ili 8250 Brežice, oni rade bez prestanka radnim danom 8:00 – 18:00)
Slovenia

Ovo je dobar primjer ukoliko je vrijednost naručene robe manje od 300€, koliko je za EU kako sam gore naveo.

Primjer 2

U ovom primjeru ću koristiti Austriju zbog načina na koji radi njihova carina. U primjeru 1, ako naručite robe u iznosu koji podliježe carini, morate najprije ići na carinu tamo platiti njihove daće, onda tek u poštu. Austrija je puno ozbiljnija zemlja i oni to rade ozbiljnije. Umjesto da vas razvlače, oni jednostavno na carini ocarine robu ukoliko je potrebno i s tim papirima proslijede u poštu gdje to preuzmete i platite carinu.

Isto tako, dogovorite se s prodavačem da šalje na adresu koja je drugačija od one na paypal-u. Na www.post.at pogledate koja vam je najbliža pošta. Ili ako idete preko agencije tu i tamo u šoping u Graz, možete uzeti poštu u Grazu.

Ime prezime
Postlagernd
Postamt 8054 Graz-Straßgang
Austria

Taj poštanski ured je u blizini Shoping Centra Seiersberg, s druge strane autoceste A9. Taj poštanski ured radi 8:00 – 18:00 radnim danom, 9:00 – 12:00 subotom. Taman kad autobus dođe do Seiersberga, vi preko autoceste po pošiljku, a ne u šoping centar 🙂

Ili ako vam je jednostavnije samo doći u Austriju, možete odabrati poštanski ured odmah u Leibnitzu, 15ak km udaljenom od granice, s poštanskim kodom 8430 Leibnitz.

Nedostatci

Da ne bi bilo sve savršeno, ovakav način slanja ima i nedostataka. Prvo, vi se identificirate sa putovnicom. Gdje je vaše ime i prezime, isto kao i na paketu. Ako postoji osoba sa istim imenom i prezimenom, on isto tako može podići vaš paket. Kad bi ta osoba to znala. Drugi, veći problem je što ne možete znati kad je poštanski paket došao. Kako je putovnica jedina identifikacija kojom dokazujete da je to vaše ime i prezime, ne možete nazvati brkatu tetu u Brežice i pitati da li je došao vaš paket. Za ovaj problem postoji hrpa foruma gdje možete pročitati koliko otprilike treba pošti da dođe od XY do YZ. Plus onda imate min 15 dana da to pokupite pa si tako morate računati. U Austriji će vam poštanski službenik, ukoliko lijepo zamolite, dati svoj kontakt broj mobitela kako bi ste ga eventualno nazvali i pitali da li je paket stigao. Ne mora značiti da će vam dati broj, ali i može.

Primjer 3

Ako umjesto standardne pošte birate kurirsku službu kao sredstvo transporta paketa, još jedna stvar se mora uzeti u obzir. Većina kurirskih službi ne šalje “poste restante“. U tom slučaju je potrebno potražiti skladište dotične službe. Recimo, DPD ima ured na aerodromu pokraj Graza. Ili UPS, oni imaju partnera u Leibnitzu već, na pola puta od granice do Graza. Zapravo ima Mail Boxes Etc. ured u Leibnitzu, preko puta Mazdinog autosalona, ali je to firma kćer UPS-a tako da nije problem. Ima i UPS na aerodromu u Grazu ako vam je lakše u Graz otići. Tu trebate uzeti u obzir da s kurirskom službom paketu treba 3-4 radna dana, a ne 3-4 tjedna kao pošti da dostavi paket, pa to vrijeme treba uzeti u obzir. Bolja stvar kod kurirskih službi što se telefonski možete s njima dogovoriti da prolongiraju skladištenje paketa ukoliko vam ne odgovara tjedan dana, koliko ga inače drže na skladištu. Ne znam koliko kurirske službe naplaćuju ležarinu, ali je sigurno više nego pošta i mislim da čak naplaćuju po danu ležanja. U pošti je to cca 1€, simbolično.

Završna riječ

Hrvatska bi u Europsku Uniju, a s time i u carinsku zonu Europske Unije trebala ući kroz 2 godine. Da li će odmah biti podignuta vrijednost robe koja se ne treba cariniti ili ne, treba pogledati kroz zakone i odgode primjene postojećih zakona koje se Hrvatska obvezala primjenjivati kroz poglavlja u predpristupnoj fazi. Jedno je sigurno, a to je da ulaskom u EU se više neće morati plaćati carina na stvari kojima je izvor unutar EU. Carinjenje će i dalje važiti za sve ostale zemlje van EU.

Dok ne uđemo u EU ovo ostaje jedini način kako premostiti razliku između 160kn robe koja se smije uvesti bez carinjenja putem pošte/kurirske službe i 1000kn robe koja se smije uvesti “na ruke”. Ukoliko živite blizu granice s EU i mislite da bi ste mogli proći dosta jeftinije kupujući na gore opisani način, učinite to. I nije samo riječ o Sloveniji i Austriji kako sam gore opisao. Mađarska je isto članica Europske Unije i Međimurci, Podravci i Slavonci mogu “poste restante” koristiti u Mađi. Proučavajući po bespućima Interneta o poste restante, naletio sam i na dosta web trgovina smještenih u Sloveniji koje prvenstveno za građane Hrvatske i BiH imaju mogućnost slanja “poste restante” na adresu pošte u Sloveniji. Znaju i oni da imamo glup carinski zakon.

Učestalost ovakvog slanja paketa je tolika da vam savjetujem da odete tokom radnog dana nakon posla (ili malo ranije izađete s posla u ZG recimo) pa odete u poštu, nego u subotu kad rade samo 8:00 – 12:00.

38 comments on “Zadnja pošta EU

 1. katjusha says:

  pitanje: zalim da mi predmet bude poslan kod frenda u brezice i u ebayu sam promjenio sve adrese na njegovu adresu no u paypalu ne mogu mijenjati naziv drzave, tj mogu dodati novu “Add a gift address” sa njegovim imenom ali ne mogu promijeniti naziv drzave u Slovenia.

  je li uopce potrebno mjenjati adresu u paypalu? tj. jel dovoljna samo promjenjena ebay adresa (slovenia) a da ona na paypalu i dalje ostane moja (Croatia) ?

 2. nedorecen says:

  katjusha, ne moraš mijenjati adresu na paypalu niti na ebayu. Pitaj prodavača za prvo da li možeš poslati na adresu koja nije tvoja adresa s ebay-a. Vrlo vjerojatno će ti reći da (ima i onih koji ne žele tako slati, nemam pojma zašto) i onda mu samo ostavi tu drugu adresu. I to ti je cijela filozofija u biti.

 3. katjusha says:

  prodavac je naveo: All items will be shipped to buyer’s ebay address.

  budem mu poslao pitanje mada su me vec odbijali s tim molbama za slanje na drukcije adrese. app 🙂

 4. Matija says:

  jel ovo sigurno da se roba do 300 eura u sloveniji ne carini ako dolazi iz zemalja koje nisu u eu npr. amerike?

  jel se još može koristit taj poste restante jer kao da sam nešto čuo da su to ukinuli slovenci jer im radi gužvu u skladištu a oni nemaju nikakve koristi od tog?

 5. nedorecen says:

  Carinski zakon SLO i EU kaže da se ne carini roba u putničkom prijevozu iz trećih zemalja (dakle van EU) do €300 a u poštanskom prometu do €150, što bi otprilike taman došlo naših 1000kn. Osim toga piše da se na poštanske pošiljke iznad €20 može naplaćivati PDV u iznosu ovisno o tome što je u pošiljci [kod nas u HRV je ako plaćaš PDV plaćaš i carinu i obratno, to ovdje nije slučaj – može se dakle plaćati samo PDV]. Osim toga, za svu informatičku robu koja se uvozi iz USA a koja spada u 8471 tarifu iz ovog linka http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/taric/measures.jsp?Lang=en&SimDate=20110420&Area=US&Taric=8471&LangDescr=en se naplaćuje PDV od 20% bez obzira na vrijednost robe.

  Slovenci po međunarodnom poštanskom zakonu ne mogu ukinuti poste restante jer je to jedan od uobičajenih slanja međunarodnih pošiljaka. Oni od gužve u skladištu dobivaju €1 (tako je u Austriji, u SLO možda i više) po paketu (a razmisli koliko non-fragile paketa možeš staviti jedan na drugoga) to pomnoži sa recimo 5 dana prosječnog odležavanja paketa u skladištu pošte i vrlo lako dođeš do okvirne cijene koju oni dobivaju od toga 😉

 6. Matija says:

  a ako naručim mobitel iz amerike u vrijednosti 299$ i pošaljem na poste resente jel mi mogu slovenci naplatit carinu ili porez?
  dakle ja to dođem pokupit u poštu oće li me dočekati neki iznos koji ću morat platit?

  i dakle ako naručim mobitel u vrijednosti 299$ na prijateljevu slovensku adresu platio bi i carinu jer prelazi dopušteni iznos za poštanski promet a platio bi i porez?

  znači taj poste resente bi mi naplatili 1 euro po danu odležavanja u pošti?

  unaprijed hvala

 7. nedorecen says:

  Ja ti ne mogu napisati ovdje što točno smiješ a što ne smiješ i do koje količine uvesti u EU ili u Hrvatsku jer nisam carinski inspektor niti špediter niti išta tome slično, već običan Hrvat koji gleda kako ne davati prevelike namete rastrošnoj državi 🙂

  Ono što ti mogu napisati sa sigurnošću je sljedeće: nebitno je da li nešto naručuješ na prijateljevu adresu u SLO ili na poste restante u SLO, to je poštanski paket i ograničenje je 150€ bez da plaćaš carinu. Druga je stvar ako si u SAD i kupiš mobitel za 299€ u SAD i sam ga uvezeš u EU, onda nemaš carinska davanja.

  Ja sam naručio u SLO na poste restante paket u vrijednosti nekih 100kn čisto da probam kako do radi iz Hong Konga i još jednom 20EUR iz Njemačke (ali oni nisu slali u HRV). Pa ako ne radi da ne popušim puno novaca. I radilo je. Platio sam nekih 2-3€ jer ne znam kad je došao paket nego sam morao ići na blef, kao što piše u tekstu. Vjerojatno je stajao tamo 2 ili 3 dana. Po forumima ljudi pišu da su naručivali tako tenisice, kolica za djecu, fotoaparate. Imaš dosta slovenskih stranica koje u načine slanja stave i poste restante kao opciju za građane Hrvatske i BiH.

  Sve u svemu, to radi. Ali, nisam naručivao informatičku robu iz USA koja spada pod onaj gornji link, nisam išao do granice od 150€, niti išta za što bi trebalo proučavati carinske zakonike.
  Svakako si prije neke narudžbe trebaš uzeti u računicu sljedeće: koliko to košta da naručiš u EU i da naručiš u HRV. Kolika je carina. Da li šalju u HRV. Ako je jeftinije slanje u SLO, da li ti se isplati ići u SLO po to ili ne. Ako trebaš reklamirati proizvod, da li ima utjecaja da li šalješ na poste restante ili na adresu određene osobe. Ako je potrebno platiti carinu u SLO, koliko te to može izaći skuplje.

 8. Matija says:

  ma mene zanima jel bi jeftinije prošao da pošaljem paket u sloveniju ili hrvatsku? ja mislim u sloveniju da mi je bolje jer naši pošteno oderu s carinom i pdv-om.a u sloveniju bi to moglo proći bez ikakvih davanja jer mi pošiljatelj može napisat da je vrijednost paketa npr. 190$ što bi moglo proći ako ne otvore paket i procijene da vrijedi više.
  ajd mi molim te još napiši kaj ti misliš da šaljem u hrvatsku ili na slovensku adresu?

 9. nedorecen says:

  malo kasnim s odgovorom ali tu je: definitivno ćeš bolje proći ako pošalješ u Sloveniju. Još ako imaš tamo frenda nekog pa šalješ na njegovu adresu tim još bolje. Ne moraš se zajebavati za poste restante.

  Što se tiče pisanja krive cijene na paket, to je na tebi i dogovoru s pošiljateljem. Ako se carinik zainati pa pogleda unutra i procijeni da je to više nego što je napisano a još prijeđe granicu od 150€, onda ćeš morati platiti carinu sigurno. Ali u svakom slučaju ako ćeš tako slati paket neka ti napišu GIFT na paket. Ja sam u HRV primio paket u vrijednosti oko 220kn na kojem je pisalo GIFT (sad da li je zbog gifta ili ne nemam pojma) ali nisam ništa morao od carine plaćati.

  Da rezimiram: ako možeš šalji u SLO 🙂

 10. […] Što se tiče nabavke Kindle uređaja u RH – ranije Amazon nije slao Kindle u Hrvatskoj, međutim sada se uređaj može naručiti i u RH. Na uređaj se ne plaća carina, iako se plaća PDV – time je konačna cijena uređaja oko 1200 kn (uključujući sva davanja + poštarinu). Time se cijena uređaja dosta povećava od početnih 139 USD, tako da ako se odlučite na nabavku ovog uređaja razmislite o opciji da vam netko koga znate donese uređaj iz SAD-a ili razmislite o EU Poste restante naručivanju. […]

 11. maroko says:

  Ako se u Sloveniju poste restante naruči roba iz Amerike u vrijednosti većoj od 150€, a slovenci na to lupe svoju carinu i DDV, da li se može dobiti povrat tog poreza i kako?

 12. nedorecen says:

  Ja mislim da se može dobiti povrat na granici, slično kao kad kupuješ u šopingu u Grazu ili negdje drugdje pa pokažeš to na carini

  • marko says:

   Pozdrav! Može odgovor na zadnje pitanje? I radi se o glazbenom instrumentu.

  • jozak says:

   Ovako, jučer sam preuzeo paket koji sam preko ebaya naručio na poštu u Dobovu, po principu “poste restante”.
   paket je bio poslan usps express mailom iz sad-a sa tracking numberom, pa sam mogao pratiti gdje se nalazi. nakon što je 2-3 dana pisalo da se nalazi na “customs clearance u ljubljani” otišao sam u dobovu provjeriti je li možda kojim slučajem stigao. na pošti me čekalo pismo od slovenske carine u kojem su me tražili presliku računa ili internet stranice na kojoj sam kupio predmete. potpuno isti postupak kao na pošti u Branimirovoj, uz napomenu da ovi naši carinici ipak još uvijek žive u 20. stoljeću pa im ne možeš mailom te stvari poslati, dok slovencima uredno možeš. poslao sam im linkove s ebaya i pdf narudžbe sa spacifikacijom proizvoda i poštarine. nakon 2 dana i preko tracking numbera pisalo je da je pokušana dostava i da mi se savjetuje da preuzmem paket(potpuno normalna stvar)
   otišao sam po paket i onda sam se malo ipak iznenadio, gospoda iz slovenske carine su poslali da moram platiti 20% ddv-a (njihov pdv), i gospođa na pošti mi nije ni htjela predati paket dok ne platim, a kad sam platio nisam dobio nikakvu potvrdu pošte (račun ili odrezak) već samo pečatom ovjeren papir iz carine.
   pri povratku stao sam kod slovenskog carinika i upitao zašto sam ja kao hrvat morao platiti slovenski ddv na predmete koji su samo prošli kroz sloveniju. čovjek je bio jako iznenađen i nije mi znao objasniti iz kojeg razloga su mi sa carine u ljubljani poslali da moram platiti ddv pri preuzimanju, jer je sasvim očito da stranci ne moraju plaćati porez. isto tako nije mi mogao ovjeriti taj papir za povrat jer ne dobijete potrebne zahtjeve za povrat poreza. kao jedino rješenje, rekao je da po tom broju carinskog predmeta napišem žalbu i mailom pošaljem carini.
   sve u svemu koliko je meni izgledalo ni oni nisu baš najsigurniji na koji “poštno ležeče” in ddv idu skupa. sve u svemu, pošto je riječ o odjevnim predmetima, kod nas bih platio prvo 14% carine, pa 25% milanovićevog pdva, plus ona carinska usluga i trošak slanja obavijesti o primljenoj pošiljci. na kraju sam duplo jeftinije prošao s davanjima, a sama pošta mi je jedno 3 puta bliža nego branimirova.
   jedan prijatelj će mi napisati taj prigovor slovenskoj carini pa mogu naknadno javiti što je s tim bilo.

   • nedorecen says:

    jozak, hvala ti što si podijelio svoje iskustvo. Da, nije uvijek sve tako jednostavno kao što je ovdje u tekstu ali drago mi je da si i sa tim nepotrebnim davanjima prošao jefitnije nego da si plaćao našu nikad situ birokraciju. Nadam se da ćeš javiti ishod žalbe slovenskoj carini. Pozdrav

 13. marko says:

  Ako kupujem polovan predmet od fizičke osobe u Sloveniji (oglasnik), i želim da mi predmet pošalje u Brežice, može li ta pošiljka biti s otkupninom, tj. da li mogu tek u Brežicama platiti predmet?
  Naime, predmet košta 200€, a zbog ograničenja na uvoz od 1000kn, mislio sam prodavaču poslati 100€, a ostalih 100€ bi mu došlo nakon što ja podignem paket. Da li je to moguće?
  Na taj način imam račun iz pošte Brežice da predmet ne košta više od 1000kn.

 14. nedorecen says:

  marko, pitanja o takvim pošiljkama ti je najbolje pitati na http://www.posta.si jer ne znam taj podatak. a stvar da ćeš dati osobi najprije 100€ a onda još 100 na pošti ti ne mora proći na carini (iako vjerujem da ćeš moći jer to nije veliki predmet). svaki predmet ima min cijenu koju carina primjenjuje. na taj način bi se mogao kupiti auto vani sa 100€ na računu i tako izbjeći plaćanje carine 😉

 15. Sagim says:

  Pozdrav, ako sam dobro razumio, ako mi netko unutar EU kupi i pošalje neku robu u vrijednosti cca 700 eura na slovenski poste restante, što ću morati platiti prilikom preuzimanja? Carinu vjerujem ne, a ddv?

  • nedorecen says:

   @Sagim, ddv ti ovisi o tome da li se na to plaća porez u Sloveniji ili ne. Za to bi trebao konzultirati stranice slovenske porezne službe. Iako smatram da ćeš ddv morati platiti na mjestu preuzimanja, zatražit ćeš povrat poreza na granici i onda će ti naši lupiti pdv plus carinu (zapravo carinu pa onda na sve pdv) pošto 700€ je veće od 1000kn

 16. GoFi says:

  nedorecen,
  A kako funkcionira to slanje na skladište kurirske službe? Npr. DHL u Graz-u? Ja sam poslao upit i gle što su mi poslali:
  “Dear Customer,

  thank you for your e-mail.

  If you are no eu citizen, the shipment must be cleared by customs.
  As you have no residence in Austria, it is not possible to send
  items hold for collection to DHL in Austria.
  Therefore please order the goods to your home address in your country.
  We hope to have been of assistance to you and
  remain with,

  best regards,

  DHL Customer Service ”

  Kako sad to? A vrijednost robe je cca.200 €.

 17. nedorecen says:

  Ja sam samo prenio što su ljudi pisali da su tako uzimali. Možda je tako bilo prije, možda se nešto promijenilo.

 18. Ivan011 says:

  Imam pitanje:

  Htio bih naručiti jedan predmet za 1000€ iz Engleske i naravno poslati ga na Poste restante u SLO. Znam da u tom slučaju ne plaćam carinu, ali zanima me da li plaćam Slovenski porez na taj predmet prilikom podizanja?

  Zahvaljujem na odgovoru

  • Andrija says:

   Ovo bas i mene zanima, vrlo slicna akcija samo je cijena malo manja.
   Jesi li to kupio i ako jesi kako je proslo?

  • Luka says:

   Naruči u Hrvatsku i daj špediteru 100-200 kn. To ti je najbolja opcija.

 19. Kornelija says:

  Ja bi najradije iz Austrije u Austriju naručila u Graz na poste restante jer me panika hvata od naše carine. Ne carine ko carine nego njihove pametne ležarine ako se sjete provjeravat.

  naime naručila bi sat u vrijednosti 100 €, original, i to bi platila unapraijed. kako ta trgovina ima samo webshop – znači li to da bi ja stvarno fino u shopping aranžmanu mogla s rukama u džepovima do Graza na poštu, dignem paket (koji je dakle plaćen unaprijed) s pošte i lijepo stavim sat na ruku i ciao??? Nitko me na pošti neće ništa pitati?

 20. leppard says:

  nadam se da neko čita ovo 😀
  našao sam na stranicama slovenske carine da se za bilo kakve pošiljke, bile one manje ili veće od 150€ plaća PDV od 20%, jel to vrijedi uvijek? i kakvi bi sve problemi mogli nastati ako kupujem kinesku kopiju nekog mobitela u vrijednosti od 140€, naravno iz kine?

 21. nedorecen says:

  leppard, ovdje (http://fanfo.org/2011/01/02/zadnja-posta-eu/#comment-1615) sam bio pisao nešto o primjeni Slovenskog DDV-a. A mogli bi te optužiti da uništavaš legalnu industriju kupujući nelicencirane kineske kopije 😛

 22. ivy05 says:

  pozdrav,
  imam jedno pitanje, mozda ces znat odgovor 😉
  narucila sam Kindle koji je stigao prijateljici u Kaliforniju gdje je ona bila za praznike. sad se vratila u Bratislavu gdje zivi i radi. trebala sam otici do nje po taj Kindle, ali nekak se ne mozemo uskladiti u sljedeih 2 mjeseca sa slobodnim vikendima pa bi mi ga ona poslala. jel znas mozda hocu li imati problema sa svim procedurama nabave dozvole za uvoz elektronike u HR s HAKOMOM ili ce to jednostavno ocariniti i naplatiti PDV i to je to?
  zahvaljujem unaprijed 🙂

 23. […] Evo i na ovoj adresi imate upute za istu stvar, primjenjive u bilo kojoj EU […]

 24. Sanjam says:

  Ispravak radnog vremena poste Dobova – provjereno ovaj tjedan :o)
  Radnim danom od 8:00 – 10:30 i 14:30 – 17:00, subotom 9:00 – 11:00.

 25. okriom says:

  obratit pažnju da se ovo odnosi SAMO I ISKLJUČIVO na pakete iz EU, iz npr. USA opalit će DDV na vrijednost od 22 – 150 eura, a iznad toga još i carinu, mamicu im….

 26. sindbad says:

  Kako iznajmiti poštanski pretinac na poste restante u Grazu? Koliko to košta? Pričaju li tamo engleski i može li ih se nazvati i pitati je li došao paket?

  Pozdrav

 27. sindbad says:

  Treba li za tako nešto putovnica ili se može sa osobnom sve riješiti, u slučaju Graza?

 28. nedorecen says:

  Poštanski pretinac i poste restante nisu ista stvar. Za cijene pregledaj stranicu austrijskih pošta. Ako ne znaš treba li putovnica za Graz, onda naruždba stvari u drugu državu vjerojatno nije za tebe.

 29. sindbad says:

  Znači li to da ja ako naručujem na poste restante jednostavno kažem pošiljatelju da pošalje na tu adresu bez da moram kontaktirati tu poštu prije toga, a nakon što paket stigne jednostavno odem tamo po njega?

  Negdje sam čitao da je netko bio iznajmio poštanski pretinac pa mi nije bilo jasno je li to neki uvjet.

  Dakle, ako naručujem na poste restante ne moram naprijed ništa javljati ovima u pošti ni rezervirati, nego samo naručim i podignem?

  Što se tiče putovnice, nisam pitao treba li za Graz već može li se u pošti s osobnom podići paket? Imam putovnicu, nije to problem, ali me svejedno zanima.

  Po ovome mi ne treba putovnica za Austriju: http://www.mvep.hr/mvp.asp?pcpid=1161&dmid=41#pocdrz

 30. sindbad says:

  Znači li to da u slučaju da naručujem na poste restante ne moram nikoga u pošti kontaktirati prije toga, a također ni plaćati ništa unaprijed, nego da nakon što paket stigne samo odem po njega i platim šta treba?

  Po ovome mi za Austriju ne treba putovnica: http://www.mvep.hr/mvp.asp?pcpid=1161&dmid=41#pocdrz.

  Mene zanima mogu li sa osobnom podići paket u pošti u Grazu ili oni zahtijevaju da ipak bude putovnica?

 31. nedorecen says:

  Da, razlika je između poste restante i poštanskog pretinca. Poštanski pretinac moraš otvoriti i onda ti je adresa P.P neki_broj, dok za poste restante to nije slučaj. Ovdje ti piše npr za HP: http://www.posta.hr/postanske-usluge/primam-posiljku/-iz-hrvatske/paket/poste-restante-4965.

  Osobna bi trebala biti identifikacijski dokument na razini države, putovnica na razini svijeta tako da mislim da će ti trebati putovnica (ali vjerujem i da će osobna proći pošto je na njoj slika i tvoje ime i prezime – to ime i prezime mora biti i na paketu).

  Po toj stranici, piše da treba putovnica 🙂 (* Ulazak državljana Republike Hrvatske na Šengenski prostor, sukladno odredbama Zakonika o šengenskim granicama, mora biti evidentiran, tj. granična policija koja obavlja kontrolu prilikom prelaska šengenske granice obvezna je unijeti u putovnicu ulazni štambilj)

 32. sindbad says:

  Dakle, kad naručujem umjesto svoje adrese napišem adresu poste restante i kad dođe odem po to, bez da ikoga išta kontaktiram ili ih prije narudžbe moram kontaktirati?

  Baš sam se nadao da može s osobnom.

Sharing Buttons by Linksku