Balašević – Kao rani mraz…

Balaševićev koncert došao je kao uvod u film koji je prikazan dan poslije. Premda su prošle skoro 4 godine od početka snimanja filma – još uvijek nije piratskim putevima došao do publike zbog poprilično strogih mjera prilikom prikazivanja.

Za zagrebačku premijeru izabrana je Arena koja je ovaj put pretvorena u veliku kino dvoranu. Upravo zbog veličine to možda i nije najbolji prostor jer je zvuk na trenutke bio jednostavno loš. Preglasan i povremeno nerazumljiv.

“Znate l’ priču o Vasi Ladačkom?”

Ako znate – dobro za vas. Ovaj film – premda mu se jedan od ključnih likova zove Vasa Ladački – ipak nije priča o njemu i nema prevelike veze s pjesmom koliko god se reklamirao kao takav. Jedino što se možda može povezati s pjesmom su scene “konja vranih, po livadi razigranih; sata i salaša”, “scene njiva plodnih, vinograda blagorodnih…”.

Film se naposljetku pokazao nešto drugačijim od uobičajene patetične Balaševićeve percepcije – film se pokazao vedrim, humornim i dobrim dijelom pozitivnim. “Kao rani mraz” može se nazvati pravim vojvođanskim filmom jer je prikazuje onakvom kakva je bila početkom stoljeća ili je barem takvom idealiziraju iz današnje perspektive i upravo to čini film vedrim.

Zavidnu glumačku ekipu čine Rade Šerbedžija, Nikola Đuričko, Mustafa Nadarević, Marko Makivić, Mira Banjac, Zijah Sokolović, Jovana Balašević, Peđa Bjelac i drugi. Radnja filma, kako sam već spomenuo, odvija se u Vojvodini i vrti se oko Vase Ladačkog, koji je možda ipak mogao imati i neko drugo ime i njegovih prijatelja i poprilično je usporena (čemu možemo zahvaliti i nehumano dugo trajanje filma od 2 sata i 45 minuta). Dužina filma i poneki suvišan dijalog jedini su nedostatak filma, premda se upravo dijalozim u nekoliko navrata unose elementi zdravog humora i pozitivne filozofije glavnih likova.  Vojvodina je prikazana u fantastičnim i pitoresknim, na trenutke i hiperrealnim, slikama; scenografija je kao i scene Vojvodine, savršeno precizna, gotovo nerealno dobra. Glazba za film je, očekivano, Balaševićevo djelo uz uplitanje tamburaša, tako da scena u kojoj Nikola pjeva “Lađarsku serenatu” može biti sama svoj sountrack.

Na filmu su radili svi Balaševići i pokazali da mogu napraviti dobar film. Nije teško zavoljeti Balaševićev film iz stopa osobe koja prati njegov glazbeni opos – bilo bi zanimljivo pročitati što filmski kritičari kažu o filmu.

Veselim se izlasku DVD izdanja.

One comment on “Balašević – Kao rani mraz…

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Jimbo Jonez. Jimbo Jonez said: Balašević – Kao rani mraz… http://dlvr.it/BsbYr […]

Sharing Buttons by Linksku