Urbani mit: Motociklist u baru

Ovo je u pravom smislu riječi urbani mit zato što se u prvoj verziji koju sam ja čuo ovaj mit dogodio u centru Slavonskog Broda, koji je, recimo urbano mjesto. Kako bi moj prijatelj nedorečni rekao: „Slavonski Brod je največi nesveučilišni grad u Hrvatskoj.“ To je kao da kažeš da si najviši muškarac bez one stvari. Možda si visok, al džaba ti.

Dakle, ovaj mit se u prvoj verziji koju sam ja čuo dogodio ni više ni manje nego u centru Slavonskog Broda, a kasnije sam čuo da se i verziju s mjestom radnje u Duvnu, tj. Tomislavgradu, što je bilo više nego dovoljno da se ova priča smjesti u folklorno blago balkanskih urbanih legendi.

Ja ću ovdje ispričati, tj. napisati verziju koja se navodno dogodila u Slavonskom Brodu.

Naime, to se dogodilo nekad 80-ih godina prošlog nam stoljeća, koje godine točno ostaje nepoznato iako vjerovatno postoji i ta informacija. Bila je noć, a kako to dolikuje Slavonskom Brodu – ulice puste. Kad najednom probije se snažan zvuk kroz ulicu Petra Krešimira IV., u narodu poznatije kao „Široka“ (širina ulice po mom skromnom mišljenju ne prelazi 800 centimetara), a u doba kada se navodni incident dogodio zvala se Omladinska ulica. I uglavnom jak zvuk praćen snažnim naletom motocikla sportskog tipa koji je po mišljenjima navodnih očevidaca (iako je bilo mrklo doba noći i ulice su bile prazne) vozio brzinom preko 200 kilometara na sat. I tako je vozio strahovitom brzinom kroz čitavu Široku ulicu od poteza župne crkve Gospe Brze Pomoći (među građanstvom poznatije pod nazivom „mala crkva“) pa sve do križanja Široke ulice i Vukovarske ulice, za koju se ne mogu sjetiti kako se zvala u vrijeme nemilog događaja.View
Mjesto nemilog događaja in a larger map

I upravo tada se dogodio kontakt između tog motora i vozila nepoznatog tipa, čini mi se da je bilo osobno vozilo. Naime, motocikl je pod punim gasom izvršio kontakt u prednji dio vozila koje se bočno stvorilo pred njim, što je rezultiralo instantnim katapultiranjem motocikliste u smjeru brodske Tvrđave, u ono doba garnizona JNA. E sad, gdje je nesretni motociklist aterirao ostaje nepoznato, pošto je u to doba Tvrđava kao vojni objekt bila opasana visokom ogradom, ali ono što je poznato iz priče je to da se nesretni motociklist, opirući se svim zakonima fizike ustao sa mjesta ateriranja i onako lagano otresao prašinu kao Valentino Rossi kada nesretno sleti sa svog motocikla na Moto GP-u.

Motociklist i drugi sudionik nemilog događaja, vozač motornog vozila nepoznate kategorije, najvjerojatnije osobnog vozila, koliko je poznato iz priče nisu čekali organe narodne milicije na uviđaj iako je logički naslutiti da se dogodila materijalna šteta većih razmjera, kao i to da je motociklist počinio nemali broj prometnih prekršaja.

Priča, naime kaže da je motociklist, očigledno još u šoku, otišao direktno u Noćni klub „Rupa“ koji se zvao i onda jednako kako se i danas zove. To je inače jedno kultno mjesto u Slavonskom Brodu od 70-ih pa sve do današnjih dana. Uglavnom, naš junak koji je imao više sreće nego pameti očigledno jer je izbjegao sigurnu smrt, spustio se u „Rupu“ i otišao direktno za šank. Tresući se, još uvijek s kacigom na glavi, drhtavim rukama je podigao vizir kacige i blijeda lica zbunjenom konobaru rekao: „Konjak“.

Dok je konobar stavljao čašu ljutog pića pred našeg anti-junaka, ovaj je sjeo na barsku stolicu i drhtavim rukama počeo skidati kacigu. U trenutku kada je skinio kacigu koju je stavio na šank pored pića, glava mu se simetrično raspolovila, a mozak i ostali dijelovi glave su se istresli na šank i u piće. Kakva je bila reakcija konobara ostaje nepoznato, kao i identiteti sudionika priče.

6 comments on “Urbani mit: Motociklist u baru

 1. […] This post was mentioned on Twitter by FANFO web, Jimbo Jonez. Jimbo Jonez said: Urbani mit: Motociklist u baru http://dlvr.it/B9S7g […]

 2. katjusha says:

  i ja sam cuo slicnu pricu ali s malo drukcijim zapletom i mjestom radnje. naime, radilo se o zagrebu a motorist je udario u kamion i nakon sto je skinuo kacigu isto mu se raspolovila glava. sasvim obicna saobracajka koja za razliku od brodske nije prerasla u legendu sa birtijom, jna i ostalim elementima 🙂 mozda i jest, ali meni nije poznato. no u svakom slucaju, prica je bila zastrasujuca za nas klince 🙂

 3. jimbo says:

  Daklem, potvrđeno je da je urbana legenda. Dakle Duvno, Brod i Zagreb… :))

 4. Dakle pouka je da nikad ne skidas kacigu nakon sto se sudaris s ovecim objektom jerbo bus ostal bez mozga.
  Zgodno.

 5. nedorecen says:

  a možemo i dodati da je naručio konjak, a na kraju je ispao pametni konjak 🙂

 6. ovonisamja says:

  ima toga znate. ukoliko pratite motociklisticke utrke, onda znate da nakon nesrece kaciga vozacu se uvijek skida tek u bolnici u strogo kontroliranim uvjetima. da se to cak malo i izguglat.

Sharing Buttons by Linksku