Priča o svetom Nikoli

Postoje pretpostavke da sveti Nikola nije postojao budući da ne postoje pouzdani povijesni zapisi, međutim neke priče su ipak utemeljene na činjenicama.Tvrđava svetog Nikole u Šibeniku
Ime “Nikola” dolazi od grčkih rijeci nike što znači pobjeda i laos što znači narod, te bi nekakav prijevod imena Nikola bio Narodni pobjednik. Na grčkom je poznat i kao Νικόλαος ο Θαυματουργός, tj Nikola Čudotvorac.
Točan datum rođenja Nikole, koji će kasnije postati sveti, nije poznat, međutim pretpostavlja se da je to bilo nekad izmedju 260 i 280 godine poslije Krista. Rođen je u Patari, selu koje danas pripada Turskoj.
Bez roditelja je ostao vrlo rano, međutim, sve svoje nasljedstvo iskoristio je za pomaganje drugima. U gradu Miri školuje se za svećenika, pod okriljem svog strica, a nakon njegove smrti postaje biskup, sto je neosporiva povijesna činjenica.

Živio je i djelovao u vrijeme rimskog cara Dioklecijana koji je žestoko proganjao Kršćane. Završio je i u zatvoru. Nakon puštanja sudjelovao je u radu Koncila u Niceju. Iako se njegovo ime nije nalazilo na popisu sudionika, postoje grčki zapisi koji ukazuju na činjenicu da je ipak bio u Niceju.
Biskup Nikola umro je 6.12. prije 1667 god., dakle 343 AD.
Grob mu je, zajedno s jednistvenom relikvijom iz Mire prenesen u talijanski grad Bari gdje se i danas nalazi.

Kroz stoljeća prepričavale su se mnoge priče o sv. Nikoli i njegovim djelima, s tim da su neke od njih i povijesno utemeljene.

Na prvom je mjestu priča o mirazu. Postoje zapisi koji dokazuju tu priču, jedino se razlikuju po broju kćeri.
Priča govori o nekom siromašnom čovjeku koji je imao tri kćeri. U to se vrijeme očekivalo da otac posjeduje nekakav vrijedan imetak – miraz, inače je bilo malo vjerojatno da ce se kći udati. Budući da siromah iz nase priče nije posjedovao ništa vrijedno odlučio je prodati kćeri u ropstvo. Sveti Nikola, tada samo biskup, nekako je doznao za tu odluku te se triput vreća zlata našla na njihovu prozoru. Prema legendi, vrećica bacena kroz prozor upala je u čarapu koja je visila iznad vatre.
Upravo odatle danasnji običaj da djeca vješaju čarape ili stavljaju čizme u prozor očekujuci darove svetog Nikole.

null

Poznata je i priča o trojici studenata teologije, koje je na povratku iz Atene neki gostioničar opljačkao, ubio i sakrio negdje u svojoj gostionici. Sveti Nikola, još uvijek biskup putovao je bas tim putem i stao u spomenutu gostionicu da prespava. Međutim, sanjao je zločin te ustao i razotkrio gostioničara. Nikolinom molitvom sva trojica su ponovno oživjeli.
Postoje brojne zabilješke o ovom dogadjaju te se može smatrati povijesno utemeljenim. Jednio se u nekolio zapisa spominju 3 generala.
U Francuskoj se prepričava slična priča, međutim o troje djece. Zbog toga je sv. Nikola smatran i zaštitnikom djece.

Postoji i nekoliko priča o Nikoli na moru. Jedna od njih govori u njegovom hodošašću u Svetu zemlju, tj o povratku kada se na njihov brod nadvila oluja. Biskup Nikola je svojim molitvama smirio oluju te se od tada smatra i zaštitnikom putnika i pomoraca. Ne postoje činjenice zbog kojih bi ova priča morala biti istinita.

Postoji odllična stranica o svetom Nikoli gdje između se između ostalog može vidjeti i analiza kako je biskup Nikola mogao izgledati.

2 comments on “Priča o svetom Nikoli

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Nikola Matasovic and FANFO web, Jimbo Jonez. Jimbo Jonez said: Priča o svetom Nikoli http://dlvr.it/9gGnQ […]

  2. katjusha says:

    nikola ili vođa naroda ili po germanski fuhrer 🙂

Sharing Buttons by Linksku