Tko želi biti hrvatski premijer?

Sadašnji papa je opisao vrijeme čekanja na odluku konklave sa koračanjem prema giljotini, a trenutak proglašenja njega za papu kao trenutak pada oštrice prema njegovom vratu.

Zaista, biti državni poglavar je izuzetno teška stvar, bilo da se radi o tome da vas izabere skup kardinala ili da vas izabere narod. Stoga da onaj kojeg izabire narod ima mogućnost da se kandidira ili ne kandidira, dok tu mogućnost kardinal nema. I onda se zaista postavlja pitanje, zašto bi netko uopće želio biti premijer, konkretno ovdje – premijer Hrvatske. Premijer države koja je u ekonomskoj krizi, koja nosi breme ideološke polarizacije, države koja nema jasnu dugoročnu strategiju (bilo kakvu, osim eventualno euroatlanskih integracija – kao da će to rješiti sve probleme), države kojoj vojni avioni i helikopteri padnu s vremena na vrijeme zbog dotrajalosti, države koja lupa ogroman novac u brodogradilišta, države kojoj studenti Filozofskog Fakulteta malo malo zbog nečeg štrajkaju, države koja je ogrezla u korupciji itd…

Prestiž? Teško da se može govoriti o prestižu i slavi koju nosi premijerska fotelja. Govoriti o prestižu premijera u Hrvatskoj jednako je kao govoriti o prestižu kapetana Titanica u trenutku dok njegov brod tone. Ipak, daleko je Hrvatska od sunovrata u bezdan, ali bez daljnjeg da situacija nije blistava. Uostalom, kakav je prestiž kada vas svaki dan proganjaju po novinama za sve što napravite bilo to dobro ili ne, kada vas sigurno dobar dio stanovništva proklinje u periodu od 19.30 pa do 20 sati?

Novac? Ako ćemo govoriti strogo u terminima plaće koju dobiva premijer – mnogo je drugih poslova koji su bolje plaćeni. Premijerska plaća u Hrvatskoj iznosi, ako se ne varam, 21 tisuću kuna, dakle nešto ispod 3000€. Bolje zarađuju menadžeri, ravnatelji privatnih (a i nekih državnih) poduzeća, neki estradnjaci, jet-seteri, itd… Naravno, kao što sam naveo, ovdje se radi o onome što takvoj poziciji po pravu pripada. Ako netko postane premijer da bi sa strane nešto ušićario, namještao poslove prijateljima i izgradio privatni imperiji – onda je po meni „ofulao ceo fudbal“. Taština, oholost i korupcija ne bi trebale biti odlike niti jednog čovjeka, a kamoli premijera jedne države. No, kod nas je odavno iskrivljena poslovica „pomozi si pa će ti i Bog pomoć“ interpretirana u smislu Rojsove „ko je jamio – jamio“, i to ne u smislu prošlog svršenog vremena, nego u smislu trajnog prezenta (btw., izričaj „pomozi si pa će ti i Bog pomoći“ nećete naći nigdje u bibliji. Barem ja nisam našao.).

Stoga pod idealističkom pretpostavkom da je premijer visoko moralna osoba s mandatom povjerenim od naroda da uspješno kormila državom – tko bi na sebe mogao preuzeti takvo breme gotovo istovjetno situaciji gdje je glava postavljenja ispod oštrice giljotine? Sigurno neki filantrop i budaletina kojeg bi ta oštrica kad-tad došla glave. O njegovim zaslugama tek bi eventualno sudila povijest, ako bi ga se uopće tko i sjećao kasnije. Jer, kada bi sljedeći premijer bio uspješan čovjek visoko moralnih karakteristika – bio bi izrazito nepopularan i pitanje je kako bi uopće izgurao iti jedan čitavi mandat. Nije to zato što se kod nas ne cijeni uspjeh ili etičnost – nemojmo se podcijenjivati – dobro će se uvijek prepoznati, međutim njegova uspješnost bi se morala temeljiti na nizu nepopularnih mjera koje bi pogodila svakog ili gotovo svakog građanina. A nitko ne voli onoga što „talasa“.

Idealni premijer

Kakav bi trebao biti idealni budući premijer? To bi po meni trebao biti mlad čovjek lišen bilo kakvih stranačkih spona. Jel to moguće? Vjerujem da apsolutno nije, međutim ništa me ne sprečava da o tome maštam, na kraju krajeva – papir trpi svašta (da ne kažem sve).

Naša civilizacija veliča mladost do nevjerovatnih granica da se događa obrat – stari postaju djetinjasti, a djeca postaju kao ozbiljni. Nedavno sam čitao kako je u Americi neki klinac – doslovno predpubertetlija – vrlo cijenjeni filmski kritičar na nekom kablovskom TV kanalu. Malo sam ga gledao – to apsolutno izgleda groteskno – ima kravatu i ozbiljno analizira filmove kao da je pio kavu sa John Fordom 1947. umjesto da s vršnjacima poteže curice za kosu, igra se kauboja i indijanaca i radi ono što dolikuje njegovim vršnjacima. Al znate kako kaže naš narod: „Pitat će ga starost di mu je bila mladost.“

Mladenaštvo svakako ima svoje prednosti, međutim mladost se ne može podićiti visokim stupnjem mudrosti, jedne od najvećih ljudskih vrlina. Tu i sebe kao mladog čovjeka svrstavam. I sad vezano za sve što sam naveo činim se kontradiktoran. Kako će mlad čovjek onda biti dobar premijer? Naime, mlad čovjek u sebi nosi sposobnosti koje nadilaze spobnosti starih ali mudrih ljudi. Mlad čovjek u sebi nosi pojačan životni elan i snagu za izvršavanje teških zadataka. Mlad čovjek je nesklon letargiji (iako se ne bi reklo po našoj mladeži, nezainteresiranoj za ništa) i štetnim kompromisima koji iz toga nastaju. Međutim sada nastaje problem, upravo zbog  tih odlika – jer ako te odlike ne posjeduju mudrost to onda može prouzrokovati samovolju i probleme. E tu bi onda u pomoć trebalo priteći vijeće mudraca. Premijer bi među svojim savjetnicima trebao imati dobar broj metuzalema, mudrih ljudi koji će mu pomoći upravo na tom polju gdje je najtanji. Sinteza staroga i mladoga za opće dobro svih. Zvuči nemoguće? Već sam rekao da me ništa ne sprečava da maštam – pa što ne bih i maštao o sintezi spartanske geruzije i suvremenog idealiziranja mladenaštva. Vjerujem da bi se takav model pokazao idealnim, a opet možda i grješim. Opet bih volio da probamo i tu varijantu, nije da imamo puno za izgubiti.

U sljedećem dijelu ću se pozabaviti što bi trebali biti glavni zadaci „idealnog premijera“, ograničavajući se uglavnom na opću problematiku.

Razvoj nacionalne strategije

Možda naš najveći nacionalni problem je što mi nemamo izgrađenu dugoročnu strategiju (ili strategije) na polju gotovo ničega. Uglavnom se sve svodi trenutačno na ulazak u Europsku Uniju kao da će to rješiti sve naše probleme. Međutim, iz nedavnih anketa koje govore o potpori građana o ulasku RH u EU vidi se da je građanima potpuno jasno da nije tako.

Zato naš mladi i naočiti premijer (ili mlada i lijepa premijerka) treba sjesti za stol sa svojim savjetnicima i reć: „Dobro gospodo, kakvu ćemo mi zemlju ostavit našoj djeci u amanet?“

Naravno da mi ne možemo biti nuklearna sila ili prvi izvoznik manga u svijetu (doduše kako se klima mijenja, možda i to bude moguće). Znamo koje su naše mogućnosti i sposobnosti. Turizam – bit ćemo broj 1 na Mediteranu – nudit ćemo to, to, to i to. Imamo Slavoniju – razvit ćemo lovački turizam, ima da proizvodimo kupusa do besvijesti da cijela Europa jede sarmu. Kanal Dunav-Sava samo što nije spojen, ima da se kupus vozi do Volge. Proizvodit ćemo tenkove za Kuvajćane i Saudijsku Arabiju da ćemo Ruse posramit.  Bit ćemo, kako Pervan kaže „tigar zapadnog Balkana“.

Možemo li mi to? Nevjerovatni sportski uspjesi naših sportaša pokazuju da smo mi narod sposoban stvarno napraviti velike stvari iz gotovo ničega. Sjetite se samo kako je tata Kostelić mlade Kosteliće vodio na Sljeme i hranio ih špekom dok austrijski skijaši imaju gotovo sve što požele. Ili još bolje – Filip Ude koji je zalet na konju s hvataljkama hvatao – iz WC-a! Niki Puliću su smijali dok je prije vožnje nožem rezbario šare na gumi – a onda ih je sve pokosio na stazi!

Dakle imamo sposobnosti. Imamo li sposobnosti razviti nacionalne strategije? Kad je došla voda do vrata u samu zoru naše samostalnosti imali smo strategiju – obraniti se u ratu i održati se u AVNOJskim granicima. To je do dana današnjeg jedina jasna strategija koju smo ispunili (osim ulaska u NATO, naravno). Nemamo razloga fatalistički se prepustiti statusu quo pa šta bude bude – uzaludno je vjerovati da će nas gospoda iz Bruxellesa voditi u našem najboljem interesu.

Ovdje ne želim ponuditi vlastiti koncept nacionalne strategije, to je posao premijera. Želim samo ukazati na nužnost razvitka iste.

Veliko spremanje ili čišćenje

(obračun s korupcijom i rasterećenje državnog aparata)

Kada se govori o čišćenju u političkom kontekstu ne može se izbjeći negativna konotacija za koju je najzaslužniji Josip Visarionovič Džugašvili zvani Staljin. Ali kad čovjek ima nered i smeće onda se treba latiti čišćenja i spremanja. Naravno, nipošto u staljinističkom smislu.

Ovo se najprije odnosi na rješavanje problema „malih Hitlera iz naših sokaka“. Veliki je problem što na lokalnim razinama u mnogim dijelovima zemlje imamo male oligarhe koji samovoljno vladaju svojim područjima, koji su sebe u svojim „gubernijama“ (bile to županije, općine, sela ili gradovi) postavili za alfu i omegu. Povezano s tim ide i proces lustracije koji u Hrvatskoj nikada nije proveden, no o tome u drugom dijelu.

Nemamo alternativu nego državu izgrađivati na temeljima demokracije, slobode i ljudskih prava. Stoga naš idealni premijer/premijerka bi trebao/la staviti jasno do znanja da nitko nije iznad zakona.

Proces rješavanja korupcijskih afera je u našoj zemlji krenuo i to od vrha, pokazavši nam nevjerovatnu ogrezlost korupcije u svim našim institucijama, ali također nam je i pokazalo da nema nedodirljivih. No tu ne treba stati. Taj proces, sad kako je krenuo odozgo treba se spustiti do svih razina. Jednostavno treba se provoditi nulta tolerancija na korupciju. Pragmatično gledano, to nije najsretnije rješenje, jer budimo realni – suvremeni svijet se okreće preko lobiranja, interesnih skupina, itd. Međutim nitkoga se ne smije dovesti u situaciju da lobira za svoje zdravlje, za svoja prava, za svoju slobodu. Tu tolerancija na korupciju mora biti ravna nuli!

Najbolniju stvar koju bi premijer/ka trebao napraviti jest rješavanje glomaznog državnog aparata. Realno gledano, koliko mi novca trošimo i kolike poreze plaćamo – pa mi plivamo na novcu. Međutim taj novac se raspline u sekundi, a svakom tko iole ima zrno logike u glavi zna da to ne može tako ili barem da ne može tako do vijeka. Sadašnja vlada kupuje socijalni mir držeći nas u nekoj svojoj inačici pax romane, što mnogima odgovara – kako ćemo? Lako ćemo! A šta ćemo sutra jest… o tome ćemo sutra.

Moja generacija ima tu „sreću“ pa su nam roditelji ostavili brdo kredita na plećima a mi – ni luk jeli ni luk mirisali. Kako je krenulo, mi ćemo taj kredit proslijediti djeci/unucima + ono što se mi još zadužimo. Stoga je izuzetno važno da svoje račune vratimo i srežemo vrat zmaju koji nam proždire novac. A to je golmazni državni aprat. Naravno, pitanje je – a kud s tolikim ljudima kada je sad već nezaposlenost preko 17%? Naravno ništa se ne može raditi navrat-nanos, stoga je upravo bitno koordinirati proces rasterećenja državnog aprata i proces razvoja nacionalne strategije.

Zbog ovog bi idealni premijer bio toliko omražen jer bi „zatalasao“ našu močvaru i probudio mnoge koji bi samo spavali. Ne bih mu bio u koži jer bi mu se giljotina strahovitom brzinom približila vratu.

Lustracija, pomirenje, istina

Lustracija je pojam kojega su svojedobno stari Rimljani koristili za naziv ceremonijalnog čišćenja ili pomirenja, koji je bi važan dio njihovog vjerskog kulta. Bilo je to potrebno i nakon događanja, kao što su krvoprolića, babinja i dodiri s pokojnikom i slično.

Trenutno ovaj pojam se koristi za uklanjanje osoba iz javnoga političkog života koji su bili aktivni u službi totalitarnih režima kao primjerice denacifikacija poratne Njemačke ili nakon pada realsocijalističkih režima.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Lustracija

Lustracija je izrazito pipkav i bolan proces koji niti jedna država nije do kraja uspješno rješila, tako da se i kod nas izjegava u maniri – „ne talasaj“.

Denacifikacija u Zapadnoj Njemačkoj je bila nametnuta od strane okupacijskih sila i kao rezultat ima kolektivni osjećaj krivice koji na sebi imaju mladi Njemci zbog grijeha svojih očeva i djedova (majki i baka također!). U Istočnoj Njemačkoj je to napravljeno još grotesknije – Rusi su to shvatili tako da se o tome ne smije ni pričati tako da je sve to trpano pod tepih, a svako istupanje o nacističkoj prošlosti okrutno se kažnjavalo. Zato je i danas situacija takva da veliki broj neonacista dolazi iz područja bivšeg DDR-a.

Lustracija u zemljama bivšeg socijalističkog bloka u dobrom dijelu zemalja je prošla revanšistički što je samo povečalo tenzije i jače polariziralo stanovništvo između pro-komunista i anti-komunista, ukoliko se tako mogu izraziti. Vijeće Europe je stoga jasno definiralo što može biti lustracija – samo proces protiv onih koji su kršili ljudska prava  a ne protiv onih koji su služili u vlasti prošlih političkih sustava (u okviru zakona protiv diskirmacije po političkoj osnovi).

Mi imamo situaciju da je mnogo ljudi sa slomom Jugoslavije „promjenilo dres“ i da su tako ponovno ušli u vlast. Pitanje je sad upravo koliko je njih radilo kontra ljudskih prava, a koliko ne. Međutim proces je nužan da se nastavi, iako prolazi vrijeme i sve više takvih se umirovljuje ili povlači iz politike. Svejedno, pitanje je pravde da se taj proces rješi, ma koliko bolan bio. A upravo bi to bila još jedna, trenutno, bolna mjera idealnog premijera/premijerke.

Druga stvar u okviru ove problematike je da se jednom za svagda rješi pitanje partizana i ustaša, Srba i Hrvata. Pogrešno je mišljenje da će trebati nekoliko generacija da se to očisti pa da nastavimo normalne živote. Prvenstveno, pogrešno je iz tog razloga ako budemo čekali nekoliko generacija što neće više biti nas da živimo naše živote. Druga stvar, to je pogrešno postavljena logika – mržnja i tenzije se u mlađim generacijama samo akumuliraju. Pogledajte samo najbanalniji video na YouTubeu – ne može proći bez rasističkih i uvredljivih komentara balavaca koji su to mogli samo akumulirati na jednom mjestu – u kućnom odgoju. A tako će i oni učiti svoju djecu.

Stoga mi danas imamo nekakve smješne interpretacije naše povijesti – da smo dva put pobijedili, a jednom izgubili, a možda i nismo. Da je socijalizam bio dobar, al je bio jako loš. O čemu mi pričamo?

Konkretno – pitanje Jasenovca i Bleiburga. Dva najstrašnija stratišta naroda u WWII. Nakon rata Jugoslavija je vješto pumpala broj žrtava ne bi li pokupila što više novca za obnovu. Neki srpski krugovi koji su planirali „Srbiju do Tokija“ to su vješto iskoristili da bi povećali broj do nevjerovatnih razmjera u cilju viktimizacije vlastitog naroda kojeg treba držati u konstantnoj atmosferi straha i da se demoniziraju Hrvati. Na kraju je ispalo da je više Srba stradalo u Jasenovcu nego Kineza pod Maovom vlašću. S druge strane, postoje tenzije nekih na hrvatskoj strani da apsolutno minimiziraju broj pa gotovo da ispada da su tamo logoraši živjeli u Hotelu B kategorije, a ono malo poginulih se okliznulo na sapun pa su stradali kao kolateralne žrtve. Ne vrijeđam žrtve, naprotiv, to rade minimalisti i maksimalisti.

Bleiburg. U Jugoslaviji je to bila tabu tema o kojoj se nije pričalo, a hrvatske obitelji koje su nosile stigmu Križnog puta o tome su rijetko progovarale i to isključivo unutar četiri zida. Raspadom Jugoslavije taj balon frustracije koji je rastao jednostavno je eksplodirao. Neki će reći tako danas da je to sustavno uništavanje hrvatskog naroda, a neki će reći da je to pravo pobjednika. Kao naš prošli predsjednik koji si je uzeo za pravo da usporedi Dresden i Bleiburg. Kao da Britance pobjeda opravdava što su napravili zločin?! Ili Ruse što su silovali pola Njemačke?!

Gdje je istina? Negdje između? Istina nikada nije negdje između. Niti je u krajnostima. Istina je jedna, a mi smo dužni vidjeti gdje je i što je.

Možemo li naći istinu? Teško, ali nije nemoguće. Konkretno evo kada se radi o Jasenovcu:

Demografska istraživanja Vladimira Žerjavića i dr. Bogoljuba Kočovića, koji su radili neovisno jedan od drugoga, dala su slične rezultate. Prema Žerjaviću proizlazi da je u Jasenovcu stradalo oko 83 000 osoba (od toga između 45 i 52 tisuće Srba, 12 tisuća Hrvata i Muslimana, 13 tisuća Židova i 10 tisuća Roma), dok je dr. Kočović došao do procjene da je u Jasenovcu život izgubilo oko 70 000 ljudi. Okvirne procjene ove dvojice stručnih istraživača do sada nisu opovrgnute nikakvim znanstveno utemeljenim argumentima.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Sabirni_logor_Jasenovac

Valja imati na umu da je Vladimir Žerjavić Hrvat, a dr. Kočović Srbin, što uopće nije irelevantno.

Danas kada se govori o istini&pomirenju, mnogima dođe muka (i meni) kada vidi nekakve spodobe koji plaćeni novcima raznih sumnjivih „proeuropskih“ organizacija pokušavaju napraviti mirenje u stilu – „Mir, mir, nitko nije kriv“. To tako apsolutno ne ide. To je na kraju krajeva pokazalo Titovo Bratstvo und Jedinstvo koje treba čuvati kao zjenicu koja svog. A svi znamo kako je to završilo.

Također izrazito je neukusno gledati forsirana pomirenja „simboličkog značenja“. Nema ružnijeg nego gledati nekoga koji se ispričava „reda radi“ u „ime nečega i nekog“ a bez vlastitog kajanja i želje za pomirenjem. Nažalost, ja još nisam vidio političara na našim prostorima koji bi iskreno pao na koljena kao Wily Brandt.

Također sada nam je apsolutno jasno da europski multi-kulti modeli – jednostavno ne funkcioniraju. Angela Merkel je prije nekoliko dana rekla da je njemački multikulturalni model podbacio. U Nizozemskoj, zemlji obećanoj u multikulturalnosti na vlasti su fašisti! Da ne pričam kakvo je stanje u Francuskoj.

A nama se nameću povijesni udžbenici koji su pisali stranci koji realno govoreći pojma nemaju o stanju na terenu, niti kakvo je stanje bilo.

Stoga su potrebne komisije stručnjaka sa svih strana koji će jednom za svagda reći što je bilo i kako je. Najveći problem je tu tko će biti u tim komisijama, odnosno što će biti kriterij pri izboru istih. Potrebni su nam istinoljubivi znanstvenici, a ne ideološki monstrumi koji, nažalost, ne manjka niti na jednoj strani. Onaj tko se upusti u ovaj posao imati će pretežak posao, a ako bude uspješan, sigurno će napraviti posao stoljeća.

Istina jest jedini i mora biti jedini kriterij. Istina se ne može podrediti nacionalnom interesu, nego stvar treba kopernikanski okrenuti – nacionali interes treba biti podređen istini i iz istine izlaziti. Sve drugo će nas samo ostaviti u vječnoj tautologiji gdje ćemo pokušati istrijebiti jedni druge svakih 50 godina.

Zaključak: tko želi biti premijer?

Teško da ćemo gledati slijedećeg premijera kako se hvata u koštac s gore navedenom problematikom.

No, ja se iskreno nadam da ćemo u budućnosti gledati jednog koji će svjesno staviti glavu na giljotinu. Druge nam nema. Pa makar morali nekoga i dekapitirati.

Comments are closed.

Sharing Buttons by Linksku