Fallout: New Vegas

Fallout: New Vegas je RPG (role playing game – neću prevoditi jer nema smisla) smještena u post apokaliptičnoj Americi, preciznije području oko današnjeg Las Vegasa. Radnja je smještena u 2281. godini, točno 204 godine nakon velikog nuklearnog rata između Amerike i Kine koji je trajao manje od dva sata, ali je zato ostavio posljedice koje se još uvijek osjećaju. Dio stanovništva koje je preživjelo nuklearni rat izašlo je iz podzemnih bunkera (fallout shelters, otud i naziv serijala) nekoliko godina prije te se izmiješalo sa populacijom koja je ostala na površini i  uživala sve blagodati radijacije nakon nuklearnog rata.

Pošto ljudska vrsta teži društvenom uređenju svoje egzistencije, tako sada postoji NCR (New California Republic – pokušaj vraćanja stare civilizacije sa zakonima, novcem, vojskom, pravom i pravdom), Caesar’s Legion (koji su divljaci po uzoru na stare rimljane) te civilno stanovništvo koje se ne libi uzeti oružje u ruke.

Vi ste u ulozi tekliča koji treba dostaviti paket iz Primm-a u New Vegas. Na putu vas presretne kicoš Benny u kockastom odijelu sa bandom, otima vam paket, te vas sa metkom u čelo ostavlja da umrete u pustinji. Međutoa, robot Victor vas spašava, doktor vas pokrpa i tako počinje vaša avantura.

Moram priznati da je Fallout 3 (prethodnik) bio savršen. Imao je svojih mušica, ali igra je bila fantastično dobra. Fallout: New Vegas je lišen tih mušica te je dodatno razrađen do najsitnijh detalja koji daju dodatan nivo realizma.

Karma na primjer ovisi o tome u kojoj se skupini krećete. Ako ste obranili gradić od bandita, u tom gradiću ćete imati Idolized status, ali zato ćete među banditima vrlo brzo dobiti Villain status ili drugim riječima Shoot-on-sight status. Isto tako, zahvaljujući karmi ćete kod nekih trgovaca imati bolje cijene. Neki likovi neće htjeti uopće pričati sa vama jer vas neka skupina (jako) ne voli. Ako ste pozitivac (mr goody two shoes, protector of the wasteland itd što ja uvijek ispadnem) negativci neće uopće pričati sa vama (ili će vas napasti bez povoda) te ste time zakinuti za questove koje bi ste mogli dobiti od njih.

Također, vaše radnje utječu na konačni ishod igre. Svaki Fallout ima nekoliko mogućih završetaka, ovisi o tome da li ste bili pozitivac ili negativac, koje ste questove izvršili i na koji način.

Sve to utječe na to kuda će vas igra odvesti.

Grafika je iznimna, te se već u prethodniku ustoličila izreka “I dreamt of the Wastelands”. Kada se toliko uživite u taj krajolik koji je savršen do najmanjih detalja, nije uopće čudno da kad napokon nakon N sati koji su proletjeli legnete u krevet sanjate kako ste zaista tamo.

Ako želite iskusiti svu raskoš post apokaliptične krkačine na PC-u, trebati će vam dosta hardvera pod haubom. Za Full HD rezoluciju sa svim detaljima na maksimumu treba vam grafička od barem soma i pol kuna, quad core procesor i četiri gigabajta rama. Kad se to sve zbroji, a pogotovo kad uzmete u obzir kojim tempom to zastarijeva, više se isplati kupiti PS3 ili XBOX360. Dobijete isti doživljaj ali za manje para.

Ljudi vole argumentirati antagonizam prema konzolama time kako je nemoguće kvalitetno konzumirati RPG igre na PS kontroleru odnosno da WASD i miš nemaju pandan na konzoli. Donekle to jest točno, ali vama nitko ne brani na ubodete svoju USB tastaturu u PS3 i igrate se ko čo’ek. Ili još bolje, da svoju Bluetooth tastaturu jednostavno “okačite” na PS3. Da, i to je moguće.

One comment on “Fallout: New Vegas

Sharing Buttons by Linksku