Mierda mi papá dice

Shit my dad says (sranja koja govori moj otac) je popularni twitter feed Justina Halperna. Radi se, možda o najpopularnijem twitter feedu trenutno koji postoji nešto više od jedne godine (na današnji dan – 1,804,972 sljedbenika)

Twitter je webstranica u koju uređuje i koja je u vlasništvu tvrtke Twitter Inc., koja nudi usluge društvene mreže i mikroblogerske usluge, omogućavajući svojim korisnicima da šalju i čitaju poruke koje se nazivaju tweet (cvrkut, doslovno prev.). Tweetovi su tekstualni postovi do 140 znakova koji se objavljuju na stranici korisnika. Tweetovi se javno objavljuju po uobičajenim postavkama, međutim pošiljatelji mogu ograničiti slanje poruka samo svojim prijateljskim listama. Korisnici se mogu pretplatiti na tweetove drugih autora – poznato kao „praćenje“, a pretplatnici kao „sljedbenici“. Od kraja 2009., korisnici mogu pratiti listu autora umjeto da prate samo pojedinačne autore.

Preuzeto sa: http://en.wikipedia.org/wiki/Twitter

Kažu da je microblog ubio klasični blog, međutim 80-ih se govorilo da je Videostar ubio Radiostar. A radio je i dalje živ. Kao i MTV.

Twitter feedovi privatnih korisnika su uglavnom, u najmanju ruku, nezanimljivi (poput i facebooka, a ako ćemo biti realni – i klasičnog bloga), međutim kako su društvene mreže uzele ogroman zamah u životu suvremenog čovjeka, u tom ogromnom moru „informacija“ ispliva i mnoštvo zanimljivih stvari.

Tako je upravo zanimljiva i priča o twitter-feedu Justina Halpera.

Njegova priča počinje kao i priče milijuna amerikanaca njegove generacije (srednje/kasne 20-e). Zbog ekonomske krize je ostao bez posla (radio je kao pisac) i doslovno na ulici zbog čega se kao i mnogi iz njegove generacije morao vratiti u roditeljsko gnjezdo. Justinov otac, Sam je 74-godišnjak, ratni veteran – liječnik iz Vijetnamskog rata – s istančanim smislom za humor, ironiju i sarkazam praćen mnoštvom vulgarizama. Justinu nije trebalo mnogo da njegove dosjetke počne objavljivati na twitteru, i time otvori novo poglavlje u povijesti društevnih mreža. Nije dugo trebalo da se njegov feed probije kroz more nemaštovih feedova i postane jedan od najpopularnijih. Toliko je postao popularan zbog izjava svog oca da je već u listopadu prošle godine (a twittat je počeo u lipnju iste godine) počeo pregovarati izdavanje knjige s istim naslovom. U svibnju ove godine je knjiga ugledala svjetlo dana, a nedugo nakon izlaska popela se na sam vrh ljestvice liste bestsellera New York Timesa u kategoriji nefikcijskih tvrdokoričnih izdanja.

„Jesi li vidio moj mobitel?… Kako izgleda? Kao dva konja koja se jebu. To je telefon, sine. Izgleda kao telefon.“

„Našao sam sranje u tvojoj sobi… Ne, našao sam pravo sranje. Izmet… Pa, nadam se da je to s tvojih cipela, u protivnom – koji kurac?“

„Roditelj je dobar koliko njegovo najgluplje dijete. Ako jedno osvoji Nobelovu Nagradu a drugog orobi kurva, nisi uspio.“

„Mama i ja samo gledali odličan film sinoć… Ne, ne mogu se sjeti kako se zove. Radilo se o nekom tipu ili, ne, čekaj… jebiga, ostarit je baš sranje.“

„Ta ženska je baš sexy… Izvan tvoje lige? Sine… neka žene odluče zašto se neće ševiti s tobom, nemoj to raditi umjesto njih.“

Preuzeto sa: http://twitter.com/shitmydadsays

Uspjeh knjige i twitter feeda doveo je do posljednjeg projekta – snimanje sitecoma. Po mom skormnom mišljenju uglavnom većina američkih sitecoma su plitka kao i njihov humor, međutim ljudi iz CBS-a su izabrali najboljeg glumca koji može odglumiti Sama – Wiliama Shatnera, najslavnijeg svemriskog zavodnika (da se ne izrazim drugačije).

Serija kao serija i nije nešto što se izdvaja od ostalih takvog tipa, međutim ljubitelji Wiliama Shatnera će naći razlog da je prate. Naravno, kako se serija emitira na javnom emiteru u „primetimeu“, većina slavnih izjava morala je proći temeljitu izmjenu da zadovolji cenzorske standarde. Time je naravno izgubljena i sama bit (da se zadovolje široke narodne mase) tako da i ostaje otvareno pitanje – koliko treba sakatiti izvorno djelo da bi se postigla što veća komercijalizacija.

Srećom po one koji nisu osjetljivi na „britak“ izričaj Sama Halpnera, oni uvijek mogu naći izvorne citate u necenzuriranom obliku na twitteru. Tako ću i završiti sa Samovim citatom:

„Uvrijeđeni su? Jebiga, sranje, šupak, sranjojeb; to su samo riječi… U redu. Sranjojeb nije riječ, ali shvaćaš poantu…“

Comments are closed.

Sharing Buttons by Linksku