Da, imamo mlade nade moderne tambure…

Elem, pisao sam prošli puta o tamburaškoj glazbi pa nema razloga zashto ne bi nastavio i dalje. Moderna tambura je relativno kompleksan pojam koji zahtjeva puno promišljanja.
Davne 1998. godine, sada pokojni Hrvoje Majić iz tadašnjih Zlatnih Dukata (današnji Najbolji hrvatski tamburaši)  napravio je revolucionarni pomak i snimio je album “Tambura u svijetu klasike” gdje je obradio nekoliko klasičnih kompozicija u aranžmanu za tambure (“Ples sa sabljama”, arija iz opere “Carmen” itd…), što nama tamburašima nije bilo strano (Svi tamburaški orkestri koji su držali do sebe su svirali klasične stvari), ali je prvi puta netko snimio u studiu, i pustio diljem Hrvatske pa i šire (op.a. navodno je taj album svojevremeno bio veliki hit u Japanu).

Prije “Tambure u svijetu klasike” bio je pokušaj ali vjerovatno ne toliko “guran” kao Hrvojev, (jer su Zlatni Dukati bili broj 1 valjda svih lista) brodskog tamburaškog banda Berde Band koji su još davnije 1993. snimili album “Evergreen” sa svakakvim instrumentalima od klasičnih do modernih; doslovno od plesa sa sabljama do klasika latinoameričke glazbe (Besame mucho) pa sve do La Bambe.
Ali još jedanput –  taj album nije toliko guran u medije pa je praktički ostao nezapažen za šire ljudske mase.

Ne bi tu kraj, nekad 2 tisuce i neke godine ne mogu se točno sjetiti, moj prijatelj je upisao studij za glazbenu produkciju u Sloveniji i ukazala se potreba da za jedan od radova mora snimiti nekakvu skladbu sa određenim brojem kanala pa je tu prvi puta počeo eksperimentirati sa ritam mašinom, klavijaturama, tamburama i udaraljkama…
Ne bi dugo zove me, našao je studio i počinje snimanje svojih instrumentala  a nedugo zatim izdaje album, koji na žalost završava na radijskim postaja kao podloga radijskih reklama i najava, ali opet hvale vrijedna ideja i posao.

Na kraju treba predstaviti mlade snage moderne tambure, Kvartet Corona.
Sve redom mladi momci sa jasnom vizijom kako će probiti tamburu na šire tržište. Kako i samo ime kaže, četvorka u kojoj se nalaze berde, bugarija, basprim i klavir. Dečki rade obrade tradiocionalne, filmske i moderne glazbe sa velikim utjecajem jazz harmonije i jazz filozofije uopće.
Imao sam čast biti na njihovom koncertu u Slavonskom Brodu kojeg su ujedno iskoristili za snimanje live albuma, i moram priznati da je to jedan od najboljih koncerata na kojima sam bio.
Nekoliko stvari sa tog albuma imate i na njihovom myspace profilu pa budite toliko slobodni i poslušajte.

Kako sam sad pisao o tim bandovima, moram priznati da sam skoro “ofulao ceo fudbal” jer to sto sam nabrojao su sve bandovi koji su se deklarirali kao band sa ciljem promoviranja tambure u nekoj urbanoj sredini, ali šta rade “obični” tamburaši, oni koje viđate po svatovima/svadbama/pirovima?
E pa ti “obični” tamburaši često (svake godine drugi band) idu preko bare u Ameriku tako im obično vrag neda mira pa se zatvore u studio i snime par stvari od Elvisa Presleya ili nekog američanskog evergreen pjevača, pa daju domaćim ljudima da slušaju sve kako bi se tambura čula izvan kuća hrvatskih useljenika. Pozdravljam i ovaj potez, jer kao u životu, za promjene su bitne sitne stvari i to puno njih… Neka 250 bandova snimi moderniji zvuk; 10 ih mora biti na hrvatskoj estradi, a jedan će nadajmo se otići i izvan granica lijepe naše.

U svakom slučaju za sve Vas tamburaše koji ovo čitate “Live long and prosper” a ostatak čitatelja; kad naiđete na nekakav moderniji zvuk tambure poslušajte ga, dajte šansu tim dečkima koji se trude

Comments are closed.

Sharing Buttons by Linksku