Malo o bockbieru

Kad tu njemačku složenicu rastavimo dobijemo nešto kao jarčevo pivo. Zašto, ko će znat te ljude Njemce. Vjerojatno što se jarci lupaju u glavu, a i ovo pivo koje ima više alkohola nego standardno lager pivo koje se uglavnom pije isto tako lupa u glavu. Moje viđenje, ali ne mora biti relevantno.

Neki kažu da se počelo proizvoditi u 14. stoljeću u gradu Einbecku u Hanzeatskom savezu. Tako piše Wikipedia, ali nije tako. Pivari u Einbecku su i prije pravili pivo po nekakvom svom receptu. Zapravo su Münchenski pivari u 17. stoljeću napravili pivo koje je danas poznato kao Bock, mjenjajući recepte pivara iz Einbecka i poštujući Reinheitsgebot.

No šta je glavno kod tog Bock tipa piva. Tradicionalno se proizvodilo tako da ga se može piti oko Uskrsa, Božića i sličnih blagdana kod kojih se postilo. Naravno da su to uglavnom pravili franjevci pa je njima bilo fora proizvesti pivo koje je bogato sladom tako da ipak nešto konzumiraju dok poste. A kad se u pivo stavi puno slada, ekstrakt, slad ili wort (ima više naziva) ima veći plato (11-13° je za normalna lager piva), ostavi ga se da fermentira i na kraju se dobije i puno više alkohola.

Photobucket

Kako i piše na ovoj slici, zbog veće količine alkohola i visokog platoa slada, ovakva piva se smatraju kao konjaci među pivama, te ih je i preporučeno piti i čaša za konjak, sa kratkom nogom, i širokom površinom koja se drži u ruci i lagano se grije dlanom, kako bi se osjetila njihova puna aroma.

Vrste bock piva

Kao i kod ostalih piva i Bockbier se dijeli na nekoliko piva, čak se neke vrste mogu spajati pa dobijete jednu njemačku složenicu koju morate duže vrijeme gledati prije nego što skužite šta piše. Recimo od Weizenbocka i Eisbocka nastaje Weizeneisbock. Ili Rauchbiereisbock.

Hellesbock – to su svijetla piva koja su po jačini u stilu ostalih bock piva, ali imaju više hmelja i puno svijetliju boju. Za razliku od ostalih vrsta Bockbiera. Boja može biti od zlatne do nekakve blijedo jantarne. Alkohola, kao i ostala bock piva, ima više, i to negdje od 6 do 7%. Dosta, moguće da i sva Helelsbock piva, se proizvode od hmelja koji se proizvodi u okolici Münchena, takozvani Münchner maltz, te takva piva imaju geografsku oznaku kao dokaz izvrsnosti slada.

Od Hellesbocka valja izdvojiti Augustiner Heller bock (na slici), Andechs Berg Bock (na slici)…

Kao podvrsta Hellesbocka, postoji i Maibock, pivo koje se pravi sezonski i koje je može piti samo u svibnju i lipnju (mai i juni). Od te podvrste piva dobra je Hofbräu Maibock.

Doppelbock – Kad su redovnici u jednom samostanu odlučili da ih ovaj Bock ne puca dovoljno, da to nije dovoljno tekući kruh, odlučili su dodati i više slada, podići aromu piva. Takva piva imaju i puniju boju i dublji okus. Franjevci su bili iz reda Svetog Franje Paula iz okolice Münchena, a pivnica koja je kasnije nastala od tog reda, pogodite sami iz imena reda. 🙂
Prvo doppelbock pivo s imenom je bio Paulaner Salvator

Kasnije su i ostali proizvođači piva često dodavali -TOR na kraju imena, kako bi dodatno naglasili vrstu piva. Među poznatijim doppelbock pivama su Paulaner Salvator (na slici), Andechs Doppelbock Dunkel (na slici), Weihenstephaner Korbinian, Eggenberg Urbock 23° (na slici), Spaten Optimator …

Eisbock – kad vam nije dovoljno jak (i po alkoholu i po okusu) Doppelbock, onda takvu bačvu zaledite. Kako je temperatura leđenja vode višlja od temperature alkohola, tako se na temperaturi ispod nule vadi led iz bačvi te se na taj način dodatno povećava udio alkohola u pivu. Tako da piva zapravo nemaju gornju granicu udjela alkohola. Rangiraju od 9% pa do danas najjače od 43% (Sink the Bismarck – začuđujuće da Škoti imaju najjače pivo, ali ludi bavarci prave već od 45%). Zbog velike količine alkohola, hmelj se toliko i ne osjeti, te dosta često sadrže arome raznog voća, pogotovo šljiva.

Photobucket

Zdravi primjerci su Schneider Aventinus Eisbock, Eggenber Urbock 23° Dunkel, Eggenberg Samichlaus Bier (na slici), posebno pivo koje se proizvodi oko Sv. Nikole (Samichlaus je Sv. Nikola na švicarsko-njemačkom) …

Neka bock piva se mogu kupiti i u Hrvatskoj –  sva gore navedena Eggenberg piva.

Toliko o Bock pivima. Do iduće pivske eskapade, tschus!!!

Comments are closed.

Sharing Buttons by Linksku