Slavonske Lole “Ispod mjeseca”

Evo dobih i ja naredbu od allmightya editor in chief-a milog mi kuma od klinca ne bi li preslušao i napisao recenziju novog albuma od Slavonskih Lola kodnog imena “Ispod mjeseca”, ali i osvrt na tamburašku glazbu u današnje vrijeme. Pa da krenemo kratko seciranje, elem, Slavonske Lole kao lole moram priznati da nisam ništa više ni manje očekivao (dobro možda još jednu u stilu “Duša bećarska” za sitne sate)…

Zapitajmo se što se promijenilo u dva albuma, imamo par laganica u stilu “Sve je ona meni”, “Prijatelju nije lako”, pa onda nekakve kvazi patriotske u stilu “Graničari pokraj rijeke Save” (op. a. “Zrinsko frankopanska (dva lava)”), na kraju albuma nekakva polka (nekad bio drmeš). Istina velik korak za Lole; ubacili su nekakav pokušaj proboja na malo modernije tržište sa pjesmom koju su izvodili na ovogodišnjim Zlatnim žicama Slavonije u Požegi (“Ljubavi moja jedina”), ali đaba…

Sada sam sigurno navukao već jako puno zlih jezika na sebe, ali ajmo odrediti neko trenutno stanje u tamburaškoj glazbi.
Tamburaška glazba kao nekakav mainstream nikad neće biti izuzev perioda poslije rata kada se samo to i ništa drugo nije vrtilo na radio i televizijskim postajama (op.a. ni sada ne razumijem što je bio uzrok). Pa opet mislim da je pomalo nevjerovatno da primjerice županijski radio brodsko-posavske županije ne pušta tamburašku glazbu ili barem ima emisiju koja će jednom tjedno napraviti emisiju a’la želje čestitke i pozdravi ako već ne planiraju ozbiljniju… (Samo mali naputak
CMC ima svoju emisiju u kojoj puštaju tamburašku glazbu)

Da se ne bi mislilo da sam ja neki lewdi šolja koji kaže da su pjesme super a urednici frule, ne stajem ni u čiju obranu, krivi smo svi i mi tamburaši (op.a. zaboravih napisati da i ja sviram u tamburaškom bandu) i urednici radio i televizijskih kuća.

Problem nas tamburaša je što se trudimo raditi na nekim kvazi umjetničkim stranama posla koji radimo.
OK je da ti jedan Vestić napiše pjesmu, lik definitivno ima odlične tekstove, ali ako je mi odradimo u nekom tradicionalnom aranžmanu a’la starih dukata (NHT), neće proći jer “Gazda Joza” je melos zaboravljenih 80-tih i ranih 90-ih, pa opet čak i noviji Dukati bez obzira što su aranžmanski vrhunske ne prolaze jer fali ono nešto…
Što je to nešto mi trebamo sami shvatiti i na kraju krajeva odlučiti što ćemo, i kako ćemo, da li skroz otići u estradu pa biti nešto kao Slavonia band i šurovati sa Coloniom, ili se opet držati nekog klasika kao Zvonko Bogdan (op.a. to neće ići, samo je jedan Zvonko Bogdan), ili opet na kraju biti fufa koja šuruje sa svime i svačime; to treba svaki band odrediti za sebe, svoju putanju u kojoj će se kretati.

Opet ne treba se osvrtati na klape i njihovu zastupljenost… To sa klapama je tako i bit će tako, ako Bralić sa klapom Intrade otpjeva “Bila zora” on je Don Juan Dalmacije pa i šire, a kada neki šolja pjeva o valjanju u travi ljudi pomisle da je pijana budaletina koja je popila toliko šljivovice da se sam valja po toj travurini ili slami a ovo što on kao drži je loš trip od još lošije gore navedene rakije, ili ako npr. Dalmoš kaže kapja uja i šaka cukra to ima svjetsku težinu (op.a. a čim da se mi šolje poetski izrazimo, kantom svinjske masti, i punim ambarima? Vjerujem da bi to imalo težine koliko i ona kanta masti…)

Bilo kako bilo, mlade snage tamburaške su te koje će napraviti nekakav pomak, a mi stari konji ćemo se držati one Štefove “Sve poštivam svoje uživam”

One comment on “Slavonske Lole “Ispod mjeseca”

  1. jimbo says:

    Prije nekog vremena, raduckajući nešto po Netu, upalim radion kad ono koncert klapa. Taman fino uz poluintelektualni rad. I tako radeći, završi koncert, javi se spiker iz studija koji na castellanskom objasni kako smo upravo imalo zadovoljstvo slušati klapu de Croazia. Zaboravio sam totalno da sam slušao RNE Radio 3 (Madrid), kojeg često slušam kako bi mi španjolski malo ušao u uho.
    Elem nejs, zanima me dali ću imati priliku čuti na nekom iberijskom mediju ludog šolju kako valja sijeno ili kako čiča pravi sangriju, a frankist bezobrazan privrnio kazan.
    Čisto sumnjam.

Sharing Buttons by Linksku