Više i od jela i od pića, volim društvo brkatih mladića!

Brkovi – Društvo brkatih mladića, 2010.

Kada se prije 2 godine pojavio album Undergrand, novosadskih virtuoza Pero Defformero, mnogi su poput mene (barem se nadam) dobili ponovno vjeru u posrnulu mušku glazbu. Kada sam čuo prve taktove pjesme „Došli smo do kraja puta“, a potom i prve riječi na stolu je prazna čaša u kafani dim/ vino pijem, tugu krijem, ti si opet s njim/ došli smo do kraja puta naše ljubavi/ srušila si moje snove/ što me ostavi, jednostavno sam znao da više ništa neće biti kao prije. Pero Defformero je tako do sada postao balkanski fenomen poznat od Sofije do Sutle koji je pronašao put do mnogih mladića poput mene – dugokosih kafanskih ljudi.

Pero Defformero – Došli smo do kraja puta

Davne 1999., Siniša Vuco je napravio sličan prodor na tržište sa svojim triom „Živo Blato“ uz sada već antologijske riječi „a šta mi preostaje/ osim da se rock’n’rollu vratim sad“. Pokušao je tada i Vuco pod alijasom Vasiliji Mitu prodor na američko tržište s engleskom verzijom albuma – „Quick Sand“. Nakon početnih uspjeha na američkom kontinentu, zadesilo ga je nesretno doba post 11.9. Amerike u kojoj javnost iz poznatih razloga nije prihvatila dobro orijentalni štih njegovih kompozicija, tako da se Vasilij pokupio nazad u Split. Pokušao je povratak u vode brutal heavy hard dead death moral imortal metala pod imenom Klanje ljudi, i nakon što se nije proslavio na performansu u Kaštelima na groblju, Vasilij (tada opet pod drugim pseudonimom – Krvoločni Hrvoje Razmrskivač Glava) je definitivno postao Vuco, skratio dugu kosu i pokušao se baciti u politiku.

Živo Blato – Back to R\’n\’R

Brkovi su orekstar mladića iz Zagreba za koje sam čuo nedavno nakon što je Pero Defformero održao svoj prvi koncert u Hrvatskoj, u zagrebačkom „Željezničaru“. Brkovi su tada, uz „Bikini Schnapps“ bili predgrupa Peri. Uzgred rečeno, Bikin Schnapps sam imao priliku slušati uživo na brodskom „Poloj Open Airu“ i koji su me totalno oduševili tim više što je njihov roadie došao pred nas u prve redove sa ogromnim bidonom rakije, podjelio nam čašice i djelio nam šnaps dok nismo obnevidjeli.

Bikini Schapps – Lady Gaga

Prvi album Brkova pod imenom „PunkFolkWellnes“ također me je ugodno iznenadio, gotovo kao i Perin Undegrand, stoga da ipak treba istaknuti da Pero nema konkurenciju. Čak je i veliki čika Zele Lipovača rekao da ima negdje, dal u Novom Sadu, dal u Beogradu nekakav band koji se zove Pero Defformero i da su jako dobri. Peri je čak pokušala konkurirati i Seka Aleksić. Al đaba joj.

Seka Aleksić – Idi pre jutra

No, da se vratim na Brkove. PunFolkWellnes je album koji je puno obećavao, koji sam slušao gotovo često kao i Undergrand, ali sam se plašio da će to (nažalost!) biti epizoda koja će trajati taj jedan album, kako to često bude s outsiderima koji zablistaju na estradnoj žabokrečini naših prostora.

Brkovi – Balkanski žigolo

Ali! Konj bi reko, kobili se nado, Brkovi su izdali novi album pod nazivom „Društvo brkatih mladića“. Kako je album široko dosutpan na netu (ako se ne varam, ponuđen je na slobodan download od samog banda) domah sam ga skinio i moram reći da sam totalno oduševljen. U kratko vrijeme band je sazrio, produkcija je uvelike bolja nego na njihovom prvijencu, lirika besprijekorno muška i kafanska – jednostavno rečeno – pravo dobro. Žanr koji Brkovi sviraju je PunkFolk, ili kako oni kažu „ti slušaš Haustor i grupu Majke/ a ja sam panker koji svira cajke“ (Brkovi – Nisam ja za tebe), a ja kako nisam vičan svrstavanju u žanrove morat ću se složiti. Iako bih ja rekao da tu ima i dobrih primjesa Hard Rocka, Heavy metala, a čujem i dosta sličnosti u stilu Živog Blata. Vokal u ponekim pjesmama mene neodoljivo podsjeća na „Bijelo Dugme“ islamovićevskog perioda (ili „Divlje Jagode“ njihovog islamovićevskog perioda) (pjesme: Brkovi, Anđeli Pakla…)

Već sam spomenio besprijekornu mušku liriku pa nije zgoreg da random izaberem nekoliko stihova:

Svaka meni ima ono nešto pravo/ i svakoj bi rado na grudima spavo

Vozim motor MZ M3C/ glasao sam za HDZ/ moja mama Ankica/ voli Matka Jelavića/ Jozo Ćubela/ Hrvat iz Gospića

Tvoji su prijatelji svi na fejsu/ a moji jednom nogo u lijesu/ Ti imaš dugu kosu i jako si mlada/ a ja sam ćelava budala/ Tvoji su roditelji ratni profiteri/ moji bez posla – propali inžinjeri

Stoga što reći više, nego baciti se u potragu za albumom i do slušanja. A ako vam se sviđa, budite dobri pa kupite neku stvarčicu od momaka. Ja sigurno kupujem majcu.

Brkovi – Tolerancija

Brkovi pale, Brkovi žare, Brkovi za sitne pare!

2 comments on “Više i od jela i od pića, volim društvo brkatih mladića!

  1. Zoltan Veličanstveni says:

    Bikini Shnapps su zakon.

  2. kospa says:

    seka je zakon!

Sharing Buttons by Linksku